Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT-Habertürk ortak yayınında verdiği özel röportajda gündeme dair konularda açıklama yaptı. Kurala dayalı uluslararası normlara dayalı bir program çerçevesi ortaya koyduklarını, bu programın özünün enflasyonu tek haneye indirmek olduğunu söyledi.
Şu anda fiyat istikrarından uzak olunsa da ana hedefin tek haneli enflasyon olduğunu belirten Bakan Şimşek, ikinci hedefin borç oranını yüzde 40 seviyesinin altında kalıcı olarak tutmak olduğunu belirtti.
Üçüncü hedefin ise sürdürülebilir cari açık olduğunu söyledi. Bu hedeflere ulaşmak için ayak bağı olarak nitelendirdiği kur korumalıdan piyasaları bozmadan kademeli çıkışı hedeflediklerini kaydetti.
Türkiye Finansmana Ulaşma İmkanı Buldu
Ağustos ayından itibaren Türkiye’nin daha düşük spreadlerle uluslararası finansmana ulaşma imkanı bulduğunu söyleyen Şimşek, geçen yılın ilk 5 ayında gerçekleşen portföy çıkışlarına rağmen, Haziran-Aralık’ta 11,3 milyar dolar net giriş olduğunu hatırlattı.
Geçen yıl yurt dışından yüksek faizle 10 milyar dolar borçlandığımızı ancak DDM’deki azalma kapsamında 60 milyar dolarlık rezerv artışı olduğunu söyledi.
Büyümeye katkıda net ihracatın etkisinin pozitife döndüğünü, enflasyonu aşağı çekmenin bütün koşullarının kalıcı bir şekilde hazırlandığını, cari açığın ise daralmaya başladığını belirtti.
Önümüzdeki 12 ayda enflasyonun düşeceğini söyleyen Şimşek, Ocak ayında bir miktar yüksek geldiğini, Şubat’ta onun devamı olabileceğini söyledi. “Biz geldiğimizde kuru serbest bıraktık. Geçici olarak enflasyonist etki oldu. Onun da etkisi var. Gelir politikasının etkisi var. Geçen sene deprem oldu. İnşaat malzemelerinde geçen yaz ciddi artış oldu. Bu sene böyle bir artış olmayacak.” diyen Şimşek, para politikasının çalışacağını ifade etti.
Para Politikası Merkez Bankası’nın Uhdesinde
Kurda reel olarak değersizleşme öngörmediklerini, maliye politikası tarafında enflasyonu yükseltecek bir adım atmayacaklarını, vatandaşlara da piyasalara da iş alemine de sürpriz yapmayacaklarını söyledi.
OVP’deki vizyona uyacaklarını ve orada vergi istisnalarının gözden geçirileceğinin yazdığını belirtti. KDV, gelir vergisi, kurumlar vergisi genel oranlarında artış ve MTV’de bir düzenleme olmayacağının altını çizdi.
Harcamalarda rasyonelleştirmeyi başlattıklarını söyleyen Şimşek, “Vatandaş bizden de tasarruf istiyor. Vatandaş haklı.” şeklinde konuştu.
Maliye ayağında dezenflasyona destek olacaklarını, gelecek yıldan itibaren bütçe açığının milli gelire oranını kalıcı olarak yüzde 3’ün altına çekeceklerini, aktivist sanayi politikasına geçiş yaptıklarını ve bu kaynağı sanayide dönüşüme, dijital dönüşüme, yeşil dönüşüme aktaracaklarını dile getirdi.
Kur Hedefimiz Yok
Yaptığı açıklamaca “Kur hedefimiz yok, olmayacaktır da. DDM’de Merkez Bankası piyasada var. Bunun dışında herhangi bir müdahalemiz yok diyorlar.” ifadesini kullanan Maliye Bakanı Şimşek, seçim sonrasında liranın değer kaybına ilişkin beklentiler anlamlı gelmediğini söyledi.
Ne aşırı değerli ne de aşırı değersiz TL istediklerini belirterek, “Seçim belirsizliğinin kalktığı da bir ortamda TL neden enflasyondan daha çok değersizleşsin?” dedi.
Vergide adalet konusu üzerinde de çalıştıklarını, ne borsaya ne de başka alana piyasayı bozacak vergi düzenlemesinin gündemde olmadığını sözlerine ekledi.
Kripto düzenlemesinin seçimden sonra büyük ihtimalle Meclis’ten geçeceğini, bu alanda engellemek yerine düzenlemeyi tercih ettiklerini söyledi.