Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uzun zamandır konuşulan Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminde vergi istisnasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, KKM’de vergi istisnasının önümüzdeki yıl tekrar değerlendirileceğini söyledi.
kolayca yatırım yapın
Sistemden çıkış konusunda ciddi bir ilerleme sağlandığını belirten Şimşek, “Bence para politikasındaki bu normalleşme ile birlikte herhangi bir teşvike ihtiyaç olmadan KKM’den çıkış tamamlanacaktır. KKM’nin getirdiği en büyük teşvik vergi istisnasıdır. O konuda da önümüzdeki sene bir değerlendirme yapacağız” diye konuştu.
Kurdaki Oynaklık
Bakan Şimşek döviz kurlarındaki oynaklığa ilişkin görüşlerini paylaştı. Şimşek, Türkiye’nin CDS oranının bu senenin önemli bir kısmında 600’e yakın seyrettiğini ve şu anda 330’lar ivarı olduğunu hatırlattı. Kur oynaklığı olarak şu anda gelişmekte olan ülkelerle aynı seviyelerin görüldüğünü söyledi.
Şimşek sözlerini, “Ben inanıyorum ki önümüzdeki aylarda özellikle de yerel seçimler sonrasında Türkiye’nin varlıklarına talep çok ciddi bir şekilde artacak. Yani Türkiye’ye fon akışı ciddi bir şekilde artacak.” ifadeleri ile sürdürdü.
Nihai faiz oranına ilişkin yorum yapmayacağını belirten Şimşek “Çünkü Merkez Bankası’nın uhdesinde olan bir konu. Burada biz hep kurala dayalı gideceğimizi söyledik. Para politikasında da sonuçta enflasyonun çıpalanması lazım, kural bu. Onun nasıl yapılacağı bilinen bir şey.” diye konuştu.
Şimşek uygulanan programın sonuçlarını gördüklerini belirterek, “Özellikle dezenflasyon anlamında bakıyorsanız yıllık enflasyon anlamında bakıyorsanız önümüzdeki yılın ikinci yarısında bu çok bariz olarak ortaya çıkacak. Bu sadece baz etkisinden kaynaklanmayacak, bugün alınan politika kararlarının gecikmeli etkileri o zaman tezahür edecek.” ifadelerine yer verdi.
Şimşek: Birinci Önceliğimiz İhracatı Artırmak
Şimşek, kısa vadede ekonomide yeniden dengelenme ihtiyacı olduğunu belirtti. İç talebi kontrol etmeden cari açığı aşağılara çekmek ve enflasyonu ciddi bir şekilde aşağı çekip orada tutmanın olası olmadığını belirtti.
Şimşek gelecek dönemde birinci önceliklerinin ihracatı artırmak olduklarını vurgulayarak, “Eximbank’ın sermayesini yüzde 49 artırdık, daha da artıracağız. İhracatın finansman imkanlarını daha da artıracağız. Bankalara toplumsal kredi notu üzerinden imkanlarının yatırıma ve ihracata yönlendirilmesi sağlanacak.” açıklamasında bulundu.
Enflasyonda makul seviyenin orta vadede tek hane olduğunu belirtti. TCMB’nin gelecek yıl enflasyon tahmininin yüzde 36 olduğunu hatırlatan Şimşek, “2025 sonunda yüzde 14, 2026 sonunda da tek hane. Ama bizim ideal olarak varmak istediğimiz eşik kesinlikle düşük tek hane. 2010’lu yıllarda bunun eşiğinden döndük. Bu defa bunu başarmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.