Bakan Mehmet Şimşek, çoğunlukla yaptığı gibi bugün de yurt içinde yayımlanan önemli ekonomik verileri yorumladı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı sanayi üretimi, iş gücü istatistikleri ve dış ticaret endeksleri olmak üzere üç rapor için de değerlendirmede bulundu.
Şimşek’ten İşsizlik Açıklaması: Dengelenme Sürüyor
Bugün açıklanan veriler Temmuz’da işsizliğin 0,4 puan azalarak yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleştiğini, 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısının bir önceki aya göre 112 bin kişi azalarak 3 milyon 167 bin kişi olduğunu gösterdi.
Şimşek, verilere atıfla iş gücü göstergelerinin Orta Vadeli Program hedefleriyle uyumlu seyrettiğini belirtti.
Ekonomide dengelenmenin sürdüğü yılın ilk yedi ayında istihdamın yaklaşık 600 bin kişi arttığını, işsizliğin yüzde 8,8 olduğunu dile getirdi.
Bakan Şimşek Hayal Kırıklığı Yaratan Sanayi Üretimi için Ne Dedi?
Günün bir diğer önemli verisi olan sanayi üretimi Temmuz’da yıllık bazda yüzde 3,9 düşerek yüzde 2,8 düşüş yönündeki beklentilerden kötü geldi. Ardışık ikinci ayında düşen sanayi üretimi, Haziran’ın ardından Şubat 2023 sonrası en düşüğü kaydederken aylık bazda yüzde 0,4 artış oldu.
Şimşek, veriye ilişkin şu ifadeleri kullandı:
“Ekonomimizin yüzde 23’ünü oluşturan sanayi sektöründe büyüme ılımlı seyrediyor. İlk yedi ayda sanayi üretimi yıllık yüzde 1,2 arttı.”
İhracat İklim Endeksi İyileşmenin Sürdüğünü Gösteriyor
TÜİK raporu, ihracat birim değer endeksinin Temmuz’da yıllık bazda yüzde 0,9, ihracat miktar endeksinin de yüzde 12,8 arttığını ortaya serdi.
İthalat birim değer endeksi ise yıllık bazda yüzde 3,1 artarken, ithalat miktar değer endeksi yüzde 10,5 azaldı. Böylece ihracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine
bölünmesiyle hesaplanan ve 2023 yılı Temmuz ayında 90,0 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 1,9 puan azalarak, 2024 yılı Temmuz ayında 88,1 oldu.
Hazine Bakanı, ticaret verileri için “İhracat İklim Endeksi dış talep koşullarında iyileşmenin devam ettiğini gösteriyor. Önümüzdeki dönemde ana ticaret ortaklarımızda güçlenmesi beklenen talep, üretimimiz ve ihracatımız açısından daha destekleyici olacak.” dedi.
Ve paylaşımını şu ifadelerle sonlandırdı:
“İyileşen dış talep koşullarından azami ölçüde faydalanmak ve kalıcı rekabet gücü artışı için verimliliğe dayalı üretimi ve sanayide dönüşümü; iş ve yatırım ortamını iyileştirmeye, ikiz dönüşümü sağlamaya ve beşeri sermayeyi güçlendirmeye odaklanan yapısal reformlarla destekleyeceğiz.”