Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, zorunlu deprem ve ZAS’taki yeniliklere ilişkin açıklamada bulundu. Zorunlu deprem sigortası ve ZAS (Zorunlu Afet Sigortası) ile ilgili yapılan yenilikler hakkında bilgi veren Bakan Şimşek, zorunlu deprem sigortasının, 17 Ağustos 1999 tarihli Gölcük Depremi’nin ardından bir kanun hükmünde kararnameyle yürürlüğe girdiğini hatırlattı.
Şimşek, bu sigortanın sivil konutları güvence altına almak için oluşturulduğunu ve Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) kurulduğunu belirtti.
Bakan Şimşek, bu sigorta modelinin 2012 yılında Afet Sigortaları Kanunu ile son halini aldığını belirtereki, “Kuruluşundan bu yana, zorunlu deprem sigortası ile sivil konutlara deprem riskine karşı teminat sağlanıyor. Son olarak, 6 Şubat 2023 depremlerinde zorunlu deprem sigortası olan yaklaşık 500 bin hasarlı konut için 35 milyar lira tazminat ödendi. 1 Haziran 2024 itibarıyla DASK, 11,3 milyon poliçe ile deprem riskine karşı teminat sunmaktadır.” diye konuştu.
Bugün itibarıyla yalnızca deprem ve deprem sonucu meydana gelen yangın, patlama, tsunami veya yer kaymasının sivil konutlarda yol açtığı maddi zararların zorunlu deprem sigortası ile teminat altına alındığını sözlerine ekledi.
Kısa süre içinde uygulamaya geçirilecek olan ZAS ile sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangınlarının da sigorta kapsamına dahil edileceğini vurgulayan Şimşek, “Deprem teminatı için binalar, diğer afetler için ise binalar ve taşınır mallar teminat altına alınacak. Mevcut zorunlu deprem sigortası kapsamında olmayan köy alanları, ZAS ile doğal afetlere karşı teminat altına alınacak. Hedefimiz, ZAS’ı Haziran sonu itibarıyla devreye almaktır.” ifadelerini kullandı. (AA)