Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ekonomik Dönüşün ve Yeni Paradigmalar Zirvesi’nde yaptığı konuşmada gerek ulusal, gerek küresel iktisat tarihi incelendiğinde, iktisat politikalarının dizaynı ile dönemsel ekonomik gelişmeler arasında sıkı bir korelasyon olduğunu söyledi.
kolayca yatırım yapın
Farklı dönemlerde farklı iktisadi düşüncelerin hakim olmasında toplumsal ve teknolojik dönüşümlerin sosyoekonomik şartların değişmesine neden olması ve bu değişimin yeni politika setlerinin oluşturulmasını zorunlu kılma gibi etkisi olduğunu ifade etti.
Etraflıca konuşulacağını düşündüğü ekonomi politikaları için akademisyenlerin de katkısıyla uluslararası ekonomi tartışmalarına fayda sağlayacağına inandığını söyledi.
“Türkiye bir işler başarıyor. Bir şeyleri gerçekleştiriyor ve sizler bugün değerli teorisyenler olarak inşallah sözlerinizle de bunları destekleyecek ve okuyacak insanlar olacaksınız.” diyen Nebati, ekonomik ve sosyal politikaların konjonktürel gelişmelerden etkilendiğini ifade etti.
Toplumu ileri götüren itici gücün böyle zor dönemler olduğunu söyleyen Bakan Nebati, dinamik sürecin teknolojik ilerleme ile önceki dönemlere nazaran çok daha hızlı ilerlediğini ifade etti.
Ortodoks Politikalar Büyük Krizlere Yol Açabilir
Aynı ekonomik politikanın her ülkede aynı sonucu vermediğini söyleyen Nebati, gelişmekte olan ülkelere kalkınmanın tek reçetesi olarak sunulan ortodoks ekonomi politikalarının cari işlemler açığı yarattığına dikkat çekti.
Bunun neticesinde uluslararası ödemelerde büyük sorunlar yaşandığını ve birçok krizin aşılmak zorunda kalındığını ifade etti.
Hem makro ekonomik politikalarda devlet müdahaleciliği ve devlet denetiminin azaldığını, 90’lı yıllarla beraber küreselleşmenin tahkim edilmesinin gelişmekte olan ülkelere fırsatlar sunmasının yanında, diğer yandan yeni riskleri doğurduğunu söyledi.
Coronavirüs Pandemisi Dünya Ekonomisi için Tarihi Dönüm Noktası Oldu
ABD-Çin geriliminin tüm dünyanın gündeminde yer aldığı dönemde ortaya çıkan coronavirüs salgınıyla ilgili olarak “Küresel pandemi, hem paradigmada hem de uygulamada köklü değişimlerin kapısını aralayan tarihi bir dönüm noktası olarak ortaya çıkmıştır.” ifadesini kullandı.
Pandemi sürecinde gelişmiş ülkelerin alternatif tedarik merkezleri bulmaya çalıştıklarını, dünyanın üretim ve ticaret haritasında çeşitli kaymalara yol açacak bir dönemden geçtiğimizi kaydetti. Bu dönemde Türkiye’nin alternatif tedarik merkezi olarak öne çıktığını dile getirdi.
Bakanlık bünyesinde reform ve gelişim dinamiğini sürekli kılacak Hazine ve Maliye Akademisi Başkanlığı kurduklarını söyleyen Nebati, bunun nitelikli insan kaynağı geliştirme, ekonomi, finans ve mali politikaların planlanması ve uygulanması bakımından katkı sağlayacağını söyledi.
Yeni Ekonomi Modelimizle Bir Üst Seviyeye Çıkacağız
Türkiye ekonomisinin büyümeye devam ettiğini, ilk çeyrekte yüzde 7,3, ikinci çeyrekte yüzde 7,6 ile en iyi performans gösteren ülkelerden biri olduğumuzu söyleyen Nebati, yeni ekonomik modelin temel amaçlarından birinin cari açık sorununu kalıcı olarak çözmek olduğunu belirtti.
Ekonomimizin en önemli sorununun enflasyon olduğunu, döviz kurlarında artışın da enflasyonu etkilediğini söyledi.
Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığına karşı vatandaşı koruyacak politikalar uyguladıklarını belirten Nebati, “Yeni ekonomi politikamız Türkiye ekonomisinin tüm yapısal sorunlarını çözmeyi amaçladığı aşikar. Eğer yeni ekonomi modelini uygulamaya almasaydık, durgunluk ve buna bağlı birçok sorunla karşı karşıya kalacaktık, enflasyon sorun olmaya devam edecekti.” dedi.
Enflasyonun arz ve maliyet kaynaklı olduğunu, tüm küresel sarsıntılara rağmen Türkiye’nin birçok alanda olumlu gelişmeler kaydettiğini söyledi.
Bu süreçte çeşitli çevrelerin Türkiye ekonomik modeline karşı insafsızca eleştirilmesini de şaşkınlıkla izlediğini sözlerine ekledi. Türkiye’nin birilerinin dayatttığı anlayışla hareket etmek zorunda olmadığını, Türkiye’nin gerçeklerine uygun politikalar üreteceklerini dile getirdi.