Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Bakan Nebati’den BES, KGF ve Katılım Finans Kanunu Açıklaması

Bakan Nebati, SEDDK kuruluş yıldönümüne katılarak bireysel emeklilik sistemi ve KGF hakkında detayları paylaştı. İşte detaylar;
Bakan Nebati’den BES, KGF ve Katılım Finans Kanunu Açıklaması
HABER GİRİŞ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) kuruluş yıldönümü programında açıklamalarda bulundu ve bugün açıklanan Kredi Garanti Fonu (KGF) ile ilgili değerlendirmeler yaptı. KGF ile ortalama 250 milyar liralık kredi hacmi sunacaklarını söyledi.

Krediye erişim imkanı olan ve teminat eksikliği bulunmayan firmaların bu sistemden faydalanmayacağını aktaran Nebati, böylelikle daha önce başlarına gelen ihtiyacı olmayanların kullandığı kredilerin özellikle dövize ve farklı alanlara gitmesi durumunu büyük oranda engellemiş olacaklarını belirtti.

Bireysel emeklilik sisteminde (BES) yer alan 18 yaş altı çocuk sayısının 500 bini aşmasıyla bir araya geldiklerini dile getirdi. Küresel ekonomide yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek emtia ve enerji fiyatlarındaki artışa vurgu yaptı. Birçok ülkede 50-60 yılın en yüksek oranlarının görüldüğünü, tedarik zincirlerindeki aksaklıkların yol açtığı sorunlara kalıcı çözüm bulunamadığını kaydetti.

Salgın döneminde Türkiye’nin üretimini, istihdamını ve büyümeyi sürdürdüğünü, 2020’de pozitif ayrıştıklarını, 2021’de ise yüzde 11,4 büyüyerek G-20 ülkeleri arasında en yüksek büyümeyi sağlayan ülke olduklarını hatırlattı.

KGF kapsamında kullandırılan kredilere ilişkin söz konusu tüm harcamaların Finansal Kurumlar Birliği Merkezi Fatura Kayıt Sistemi ve Katılım Bankaları Birliği Fatura Kayıt Sistemi ile entegrasyonunu sağlayarak ödemelerin doğrudan satıcılara yapılmasını sağlayacaklarını duyurdu.

GCM Yatırım Banner

Amacı Dışında Kullanılan Krediler

Nebati, fatura iptali aşamasında iptal edilen fatura yerine yeni fatura isteneceğine ve sahte fatura kullanımının bu uygulamalar sayesinde önleneceğini söyledi. Böylece kefalet imkanı ile sağlanan kredilerin amacı dışında kullanılmasının önüne geçileceğini belirtti.

Türkiye Yüzyılı çerçevesinde sürdürdükleri en önemli çalışmalardan birinin de “Finansal mimari” alanına Türkiye’yi daha üst sıralara çıkaracak olan çalışmalar olduğunu aktardı.

“BES’te Fon Büyüklüğü 420 Milyar Seviyesine Çıktı”

Düzenlemeler sayesinde vatandaşların BES’e dahil olma motivasyonunun ciddi oranda arttığını, halihazırda otomatik katılım sistemi ile beraber katılımcı sayısının 15 milyon seviyesine, fon büyüklüğünün ortalama 420 milyar liraya ulaştığını bildirdi. 1 trilyon liralık fon büyüklüğü hedefine her geçen gün daha da yaklaştıklarını vurguladı.

2005’te kurulan Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından her yıl çiftçilere ve üreticilere ciddi destek verildiğini kaydetti. 2021’de 2,5 milyar lira hasar ödemesi yapıldığını anımsattı.
“Katılım Finans Kanunu”

Sigortacılık ve özel emeklilik sektörünün geliştirilmesi amacıyla yasal altyapıyı güçlendirmek için Katılım Finans Kanunu üzerinde çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Seçimden önce bunu bitirmeye yönelik yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyledi.

Finans okur yazarlığın yükselmesi ve sigorta bilincinin artması konusunda da adımlara atıldığına, DASK’ın kapsamına sel riskini de dahil etmek için çalıştıklarına değindi.

Türkiye’nin sigortacılık ve özel emeklilik sektörü konusunda gelişmeleri takip ederek dijital platformlara önemli yatırımlar yapmayı sürdürdüğünü bildirdi.

Kısa süre önce Baykar’ı ziyaret ettiğini, insansız savaş uçağı Kızılelma’nın ve yerli otomobil TOGG’un gurur vesilesi olduğunu vurguladı. (AA)

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.