Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB) Mart ayının başında iflasını duyurmasıyla birlikte 2008’de yaşanan küresel finansal krizden bugüne Amerika’da kayda geçen en büyük banka iflaslarından birinin yaşanması üzerine sektörden kötü haberler birbiri ardına paylaşıldı. Bankacılık sektöründe yaşanan kasırganın Türkiye’ye de ulaşma ihtimali endişe yaratırken, Hazine ve Maliye Bakanı’ndan bugün açıklama geldi.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Nebati, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Şubat ayı verileri üzerinden iyimser konuştu.
BDDK’nın Şubat ayı bankacılık verilerinin sektörün güçlü sermaye yapısını simgelediğine işaret ederek, veriler için “Yüksek aktif kalitesi ve kârlılık oranlarıyla son derece sağlıklı bir görünüme sahip olduğunu teyit eder niteliktedir” dedi.
Bakan Nebati, “Sektörün sermaye yeterlilik rasyosu Şubat 2023 itibarıyla yüzde 17,1 olup, bu oran yüzde 8 yasal asgari limit ve yüzde 12’lik hedef oranın oldukça üzerindedir. Sahip olduğu yüksek sermaye yeterliliği, bankacılık sektörümüzün olası risklere karşı ihtiyaten önemli miktarda sermaye tamponu bulundurduğunu göstermektedir” diye açıklama yaptı.
Bankacılık sektörünün tahsili gecikmiş alacak oranının Şubat ayı itibarıyla yüzde 1,9 olduğunu ve bu oranın çok düşük bir seviye olarak okunduğunu belirten Bakan Nebati, “Bu durum, sektörün sağlıklı aktif kalitesinin altını çizmektedir” diye ekledi.
Faiz Politikaları Sayesinde Bankacılık Sektörü İyi Durumda
Türkiye’de faiz politikaları sayesinde bankacılık sektörünün çok sağlıklı durumda olduğunu savunan Nebati, “Küresel piyasalarda yakın zamanda uygulanan kerameti kendinden menkul sıkı para politikalarının bir neticesi olarak finansal sistemin içine düştüğü zorlu koşullar altında elde etmeyi başarmıştır” diye ifadede bulundu.
Sektörün kendi içinde de başarılı bir yol izlediğini söyleyerek, “Bankacılık sektörümüzün küresel finansal piyasalarla entegre yapısı, kalifiye insan kaynağı ve teknolojik uygulamalardaki öncü aksiyonları ülkemizi bu alanda giderek daha da ön plana çıkarmıştır” dedi.