
Türkiye’de önemli bir gündem maddesi olarak piyasalarda etkisi görülen CHP kurultay iptal davasının 30 Haziran’da ertelenmesinin ardından Türkiye risk primi düşüşe geçmişti. 5 yıllık CDS 300 puanın altına gerilerken, Borsa İstanbul’da ertelenme haberlerinin ardından ralli başlamıştı.
Bugün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten CDS’lerdeki düşüşle ilgili yorum geldi. X platformundan açıklama yapan Bakan Şimşek, “Küresel koşulların zorluklarına rağmen ihracat, dirençli yapısını koruyor. Cari açık, öngörülerimiz doğrultusunda gerçekleşirken, sürdürülebilir seviyelere kalmaya devam ediyor,” dedi.
Nisan ayında 381 baz puana kadar yükselen risk priminin 283 baz puana gerilediğini belirten Şimşek, iki yıllık gösterge tahvil faizinin yüzde 49’dan yüzde 40’ın altına indiğini söyledi. CDS ve borçlanma maliyetlerindeki düşüşle ilgili olarak “kararlı ve sabırlı duruşumuzun olumlu sonuçlarını net bir şekilde ortaya koyuyor,” dedi.
Şimşek paylaşımının devamında dezenflasyon süreciyle birlikte yurt içi finansal koşulların önümüzdeki dönemde daha da iyileşmesini beklediklerini ifade etti.