Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bugün Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’nin üçüncü toplantısının yarın saat 15.00’de İstanbul’da yapılacağını açıkladı. Toplantının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un başkanlığında gerçekleştirileceği bildirildi.
İlk toplantının İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın koordinasyonluğunda yapıldığı anımsatılan toplantının, üçüncüsününse İstanbul Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleştirileceği belirtildi.
Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli kapsamındaki kurulun uzmanlar, bilim insanları ve akademisyenler katılımında oluşturulduğu kaydedildi.
Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında ortaya çıkan durumun yönetimi ve yeniden inşa sürecinde uygulanacak politikalar için çalışmaların yapıldığı belirtildi.
Hedef Dirençli Şehirler Oluşturmak
Kurulun, dirençli şehirlerin oluşturulması için Türkiye’de afet risk yönetimine ilişkin çalışmalar yürüteceği de vurgulandı. Bakan Kurum, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’nin kapsamının 158 bilim insanı, uzmanlar ve 13 kuruldan oluştuğunu söyledi.
Bakan Kurum, “Her türlü afete yönelik tedbirlerimizi bilimin yol göstericiliğinde alıyoruz. Kriz yönetim planımızı çok değerli bilim insanlarımızla hazırlıyoruz. Ulusal Risk Kalkanı Modeli tüm bu yönleriyle, büyük ülke Türkiye’ye yakışan, 360 derece düşünülmüş; halkımıza güven verecek dev bir projedir.” dedi.
Açıklamada kurulun depremlerin yanı sıra yangın, sel, heyelan ve iklim kriziyle mücadele politikalarının belirlenmesinde de aktif rol oynayacağına işaret edildi.
Kurulda inşaat mühendisi, jeolog, şehir planlamacısı, sosyolog, mimar, kentsel dönüşüm, atık yönetimi, iklim bilim ve iletişim uzmanlarından oluşan akademisyenlerin yer aldığı bildirildi.
Yayımlanan açıklamada üçüncü toplantının gündemine ilişkin detaylar da paylaşıldı.
Bilimin Işığında Kararlar Alınacak
Toplantıda şehirlerin ihya ve inşası, mekansal planlama, hasar tespit, tarihi ve kültürel mirasın korunması, akıllı şehirler, atık yönetimi, iklim dostu şehirler, kriz iletişimi gibi farklı alanlarda uzmanlar ve bürokratların yer alacağı çalışma gruplarının oluşturulmasının beklendiği açıklandı.
Kurum açıklamasında, “Yükselen Anadolu’muz için tüm dünyaya örnek olabilecek bir çalışmayla Ulusal Risk Kalkanı Modeli çatısında bilim insanlarımızla her türlü afete karşı tedbirler için çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Toplantının ardından Türkiye’nin direncini afetlere karşı artırma hedefiyle 360 derecelik bütüncül bir yöntemle kurgulanan modelle ilgili uygulamaya konacak kararların açıklanacağına dikkat çekildi.
Bakan Kurum açıklamasında, her türlü afete yönelik alınan tedbirlerin bilim ışığında ve bilim insanlarının önderliğinde alındığına vurguda bulundu.
Kriz yönetim planını bilim insanlarıyla hazırlandığına işaret eden Kurum, “Ulusal Risk Kalkanı Modeli tüm bu yönleriyle, büyük ülke Türkiye’ye yakışan, 360 derece düşünülmüş, halkımıza güven verecek dev bir projedir.” ifadelerini kullandı.
Kurul üyelerinin afet bölgesindeki sahada incelemeler yaptığını kaydeden Kurum, yarınki toplantıda incelemeler ardındaki izlenimlerin ve yapılacakların konuşulacağını söyledi.