Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan Kabine Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin’de uygulanan sıfır Kovid politikası ve sahte doktor olayıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Lise mezunu olduğu öğrenilen Ayşe Özkiraz’ın sahte belgelerle kendisini pratisyen hekim olarak göstererek Tekirdağ’daki Çerkezköy Devlet Hastanesi’nde görev yapması ve daha önce ameliyatta çekilmiş fotoğraflarının bulunması üzerine “sahte doktor” manşetiyle çıkan haberler kamuoyunda tartışma yaratmıştı.
Konuyla ilgili bilgi veren Sağlık Bakanı Koca, müfettişlerin görevlendirildiğini paylaştı. Yürütülen soruşturmanın sonuçlarının yakın zamanda kamuoyuna da açıklanacağını bildirdi.
Sahte doktor Özkiraz’ın devlet hastanesinde görev ya da maaş almadığını söyleyen Koca şöyle açıklama yaptı:
“Bize herhangi bir belge beyanında bulunmuşluğu yok. Bu tamamen, hastanede uzman arkadaşa sahte belgelerle, sadece gözlemlemek amacıyla, kendisine inandırmış olduğu anlaşılıyor. Durum ortaya çıktığında gereken tedbir alınır.”
“Tüm Diplomaların Nasıl Kontrol Edileceği Belli”
Özkiraz’ın sahte diploma ve belge kullanarak kamuda görev alabilmesi ve hekimlik mesleği üzerinden kamu sağlığını tehdit edebilecek bir suçta bulunması üzerine sistemde bozulma ya da liyakatin sağlanamamış olmasına yönelik eleştiriler kamuoyunda yüksek sesle konuşulmaya başladı.
Söz konusu eleştirilere yanıt veren Koca, doktorluk mesleği özelinde olmamakla birlikte Türkiye’de tüm diplomaların nasıl kontrol edileceğinin belli olduğunu söyledi.
Doktorların kamuya yerleşirken beyan ettikleri belgelerin Sağlık Bakanlığı’nın veri tabanında kayıt altında tutulduğunu belirtti.
Münferit Bir Olay
Yaşanan olayın münferit bir olay olduğunu ifade eden Sağlık Bakanı, “Gereğini yapacağız. Gözlem ve staj amaçlı talepler, il sağlık müdürlükleri aracılığı ile takip edilmelidir. Mevcut uygulamamız da budur. Olayı her boyutu ile değerlendiriyoruz” diye konuştu.
Bakan Koca, sahte diploma ile kamuda yer bulan sahte doktor vakasının münferit bir olay olduğunu savundu ancak yaşanan son olaydan önce kamuda sahte diploma skandalına bu kez bir akademisyen konu olmuştu.
Aksaray Üniversitesi’nde görev yapan Zehra Zulal Atalay Laçin’in doçentlik belgesi sahte çıkmış, bildirdiğinin aksine Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) doktora yapmadığı öğrenilmişti.
Sahte diplomayla kamu kurumlarına yerleştiği için “Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına sebebiyet vermek suretiyle nitelikli dolandırıcılık” suçundan 10 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.
“Çin’deki Gibi Bir Tedbir Alma Durumumuz Asla Söz Konusu Olmayacak”
Kovid-19 virüsünün ilk ortaya çıktığı ülke olan Çin’de vakaların artış göstermesiyle birlikte yönetimin karantina tedbirlerini artırmasının ardından gözler Türkiye’ye çevrildi.
Bakan Koca, Türkiye’de benzer bir vaka artışı ya da karantina kararlarının alınıp alınmayacağı konularına açıklık getirdi.
Yakın dönemde Türkiye’de büyük bir artış yaşanmasını beklemediklerini paylaşan Koca şöyle açıklama yaptı:
“Çin baştan beri çok katı karantina kuralları uyguluyor. Bu durum Çin devletinin mücadele yöntemi. Bizde ise durum farklı. Çin’deki gibi bir tedbir alma durumumuz da asla söz konusu olmayacak.” (AA)