Türkiye’de maliyet artışlarıyla birlikte gündeme gelen ekmek zammı haberlerinin ardından Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’den açıklama geldi. Kabine Toplantısı sonrası gazetecilere konuşan Kirişci, yurt dışından gelecek tahıla ilişkin dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu.
kolayca yatırım yapın
Kirişci, Türkiye’nin arabuluculuğunda devam eden tahıl koridoru anlaşması kapsamında Rusya’dan temin edilecek buğdayın Türkiye’de işleneceğini söyledi.
Ülkedeki kapasitenin âtıl kaldığı yorumunu yaparak, başta un, makarna, irmik ve bulgur sanayindeki âtıl kapasitenin çalıştırılacağını ifade etti.
Rusya’dan gelen buğdayın ise Türkiye’de ücretsiz olarak işleneceğini ve az gelişmiş ülkelere gönderileceğini açıkladı. Bakanın açıklaması şöyle:
“Bedelsiz buğdayı kendi fabrikalarımızda işledikten sonra biz en az gelişmiş ülkelere göndereceğiz. Cumhurbaşkanımızın arzusu bedava aldığımız buğdayı, bulgur, un olarak bedava vermek.”
“Biz Görevimizi Bakanlık Olarak Yapmış Oluyoruz”
Bakan Kirişci, Türkiye’de ucuz ekmek bulunamadığı ve yüksek enflasyon ortamında üreticilerin yeni yıl gelmeden ekmeğe zam talep etmelerine ilişkin de yorumda bulundu.
Fırıncıların kullanacağı unun TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) tarafından sübvanse edildiğini söyleyerek, ton başına 2 bin 950 lira destek verildiğini hatırlattı.
Bakanlığın buğdayı üretici tarafından 7 bin 450 liradan aldığını ve un sanayicisine 4 bin 500 liradan verdiğini söyledi. Kirişci, “Biz görevimizi bakanlık olarak yapmış oluyoruz” şeklinde açıklama yaptı.
Ekmek zammı tartışmalarında özellikle fiyatlardaki fahiş artışlar nedeniyle elektrik ve doğal gaz maliyetlerinin neredeyse dükkana ortak olduğuna ilişkin şikayetler gündeme gelmişti.
Bakan Kirişci, Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar’ın ekmek zammı için dikkat çektiği enerji fiyatlarına ise değinmedi.
“Su Rezervlerimiz Konusunda Bir Sıkıntımız Yok”
Barajlardaki doluluk oranında yaşanan azalmayla gündeme gelen kuraklık riski endişelerine de açıklık getiren Kirişci, su rezervlerinde sıkıntı olmadığını söyledi.
Çiftçinin ekim işlemlerinin tamamlandığını, toprağın hazırlanması konusunda bir sorun olmadığını ifade ederek şöyle konuştu:
“Ekinler ekildi. Tarım sigortası kapsamında kuraklık riskiyle ilgili TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) poliçe üretiyor. Vatandaşlarımızın bu poliçelere ilgi göstermelerini tavsiye ediyoruz. Türkiye’nin sigorta ortalaması yüzde 21,4 yani TARSİM’de çok düşük. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı çiftçilerin 5’de 1’i ancak sigortaya kayıtlı. 16 yıllık bir mazisi var. Daha fazla olmasını arzu ederdik.”