Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk sanayisinin rekabet gücünü artırmak ve sürdürülebilir ekonomik büyüme adına dijital dönüşümü bir fırsat olarak gördüklerini belirtti. Sanayinin dijital dönüşümü için milli ve yerli çözümlere odaklanıldığına vurgu yaptı.
Coca-Cola Dijital Servisler Merkezi Açılış Programı’nda bir konuşma gerçekleştiren Bakan, Türkiye’nin, güçlü ekonomisi ve nitelikli insan kaynağıyla yatırım yapan herkese kazandırmaya devam edeceğini ifade etti.
“Dijital Dönüşüm Yeni Bir Çağın Kapılarını Aralıyor”
Teknolojik ilerleme ve dijital dönüşümün yeni bir çağın kapılarını araladığına dikkat çekerken dünyada tüm dengelerin değişmeye başladığını ve rekabet koşullarının yeniden şekillendiğini belirtti.
Sözlerinin devamında “İçinde bulunduğumuz ‘Dördüncü Sanayi Devrimi’ çağında, yapay zeka, nesnelerin interneti, büyük veri, akıllı ve otonom cihazlar gibi dijital teknolojiler, sanayiden tarıma, sağlıktan enerjiye kadar hayatımızın tüm alanlarında köklü bir dönüşüm yaratıyor.” ifadelerini kullandı.
Dünyanın en büyük on ekonomisi arasına girmek ve teknolojik bağımsızlığı tesis etmek için bu dönüşümü tarihi fırsat olarak değerlendirdiklerini sözlerine ekledi.
2022 yılında 254 milyar dolar ile ülkenin ihracat rekorunu kırdıklarını hatırlatan Kacır, 2023 yılı ikinci çeyreğinde OECD ülkeleri arasında en yüksek oranda büyüyen ikinci, G20 ülkeleri arasında ise üçüncü olmayı başardıklarını hatırlattı.
Son 20 yıl içinde AR-GE harcamalarının GSYH’ye oranının yüzde 0,5’ten yüzde 1,4’e çıktığı ve 2002 yılında yalnızca 414 olan patent başvuru sayısının 20 kattan fazla artarak 9 bini aştığı bilgisini verdi.
Bu kazanımların sürdürülebilirliğinin kritik öneme sahip olduğunu söylerken Türk sanayisinin rekabet gücünü artırmak ve sürdürülebilir ekonomik büyüme için dijital dönüşümü bir fırsat olarak gördüklerinin altını çizdi.
Yerli ve Milli Çözümler Vurgusu
Model fabrikalar ile işletmelere uygulamalı yalın üretim ve dijital dönüşüm eğitimleri sağladıklarını, kurulan model fabrikaların sayısının yakın dönemde 14’e çıkarılacağını sözlerine ekledi.
Türkiye’de sanayinin dijital dönüşümünü yerli ve milli çözümler ile sağlama hedefinde olduklarını da belirtirken Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nın dijital dönüşüm çağrısı kapsamında 36 projeyi desteklediklerini ve bu projeler ile 290 milyon dolar yatırımın önünü açtıklarını ifade etti. Dijital Dönüşüm Destek Programı’nın yıl sonunda devreye alınacağı bilgisini de verdi.
Türkiye’nin Dijital Avrupa Programı ile dijital altyapıların kurulumunu hızlandırarak dijital becerilerin artırılmasına odaklanacaklarını da dile getirdi.