Rusya-Ukrayna savaşıyla derinleşen enerji krizi ortamında, Avrupa ülkeleri için endişeler artmaya devam ediyor. Hükümetler, depoların büyük bir kısmının dolu olduğunu söylese de önümüzdeki 5 yıl için kaygı üst seviyede. Katar Enerji Bakanı Saad al Kaabi, savaşın devam etmesi ve Rus gazının Avrupa’ya ulaşmaması durumunda arz sorununun 2025’e kadar devam edebileceğini söyledi.
Kaabi, Avrupa’nın bu kış için yeterli seviyede enerji kaynağına sahip olması gerektiğini, rezervler azaldıkça 2023’te çok daha zorlu bir mücadelenin olacağını belirtti.
Enerji Krizi 2025’e Kadar Uzayabilir
Avrupa’da kışın sert geçmesi halinde 2023’ün çok daha kötü olacağını vurgulayan Kaabi, şu an depoların dolu olmasının problem olmadığını, asıl sorunun rezervlerin azalması halinde gelecek yılda depoları tekrar doldurmak olacağını ifade etti. Hem gelecek yıl hem de 2025’e kadar sorunun sürebileceğini sözlerine ekledi.
Birçok Avrupa ülkesi çözüm için dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatçısı olan Katar’la görüşmeler yapmıştı. Ancak Kaaib, “Avrupa’da sıfır Rus gazı” senaryosu ile bir gelecek düşünülemeyeceğini söyledi.
Katar, Avrupa’ya Yetmez
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Cezayir ve Norveç gibi ülkelerden gaz tedarikini ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatını artırarak Rusya’ya olan enerji bağımlılığını azaltmayı umuyor. Ancak Avrupa Birliği üyesi ülkeleri, Rusya’dan gelen enerji kaynaklarını karşılayabilmek için tüm piyasanın üçte biri LNG’ye ihtiyaç duyuyor.
Katar ise sahip olduğu LNG’nin yüzde 70’ini Asyalı müşterilere uzun vadeli sabit sözleşmelerle sevk ediyor. Ülke, sahip olduğu üretimin sadece yüzde 10-15’ini Avrupa ülkelerine verebilecek durumda.
Avrupa ülkelerinin haricinde İngiltere de Katar ile müzakerelere bir yıl öncesinde başlamıştı.
Katar, Mart ayında Almanya ile geçici bir sözleşme imzaladı. Ayrıca Fransa, İspanya, Belçika, Polonya ve Slovakya ile ihracatın artırılması konusunda da görüşmeler devam ediyor.