Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy bugün sosyal medyada uzun bir süre konu olan Kız Kulesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kız Kulesi’nin aslında uygun bir şekilde restore edildiğini ve 80 yıllık yanlışların düzeltildiğini söyledi.
kolayca yatırım yapın
İstanbul’daki Kız Kulesi’nde devam eden restorasyon çalışmalarıyla ilgili sosyal medyada yanlış bilgilerin paylaşıldığını bildirdi. “Kız Kulesi yıkıldı mı?” sorularını da cevaplayan Ersoy, yapının restorasyona girdiğinin bilgisini verdi.
Kız Kulesi’nin geçmişine bakılması gerektiğini söyleyen Ersoy, 40’lı yıllarda bir yangının çıktığını ve yapının sonrasında da restorasyona alındığını açıkladı. Kullanılan betonun ise ağır bir malzeme olduğunu ve yapıya yük bindirdiğini ekledi.
Bir Hortum Kız Kulesi’ni Yıkabilirdi!
Marmara Denizi’nde çıkabilecek bir hortumda kulenin yıkılabileceğine işaret eden Ersoy, bunun önüne geçmek için restorasyon sürecinin başladığının altını çizdi.
Restorasyon sürenin uzmanlarla yürütüldüğünü, betonarme olan bölümün özgün malzemeyle yeniden yapıldığını kaydetti.
Yapılacakların 2021 yılının Eylül ayında anlatıldığını anımsatan Ersoy, yapının aslının korunduğunu ve denizin altındaki binayı etkileyen boşlukların da yapılandırma işlemine dahil olduğunu paylaştı.
Kız Kulesi’ne acil müdahalenin raporlandığını ileterek, süreçte kolonlarla kirişlerin birbirine bağlı olmadığını ve deniz kumunun kullanıldığının fark edildiğine değindi.
Sürecin uzamasında tüm bunların etken rol oynadığını vurgulayan Ersoy, 80 yılda yapılan yanlışların düzeltildiğini ve bittiğinde de Müzekart’ın geçerli olacağı bir işletmeye işaret etti.
Kapadokya Süreci Nasıl Gelişti?
Kapadokya’da devam eden yol çalışmasıyla peri bacalarının değil, kaçak yapıların yıkıldığını söyleyen Ersoy, yeni yol sayesinde kültürel varlıkların korunduğunu fotoğraflarla aktardı.
İş makinelerinin peri bacalarını yıktığına dair sosyal medyada dolaşan görüntüler içinse bölgedeki kaçak yapıları yıkılanların Peri Bacaları konusunda dezenformasyon yaptığını ekledi. Yeni güzergahta tarla yolunun genişletilmesinin olduğunu vurguladı.
Bölgede şu ana kadar 400’den fazla kaçak yapının yıkıldığını aktaran Ersoy, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) mevcut yolun kapatılması için yazı gösterdiğini ekledi. Mevcut yolun altında höyükler ve yeraltı şehirlerinin bulunduğunu bildirdi.
İptal Edilen Festivallerde Son Mercii Yargının
Balıkesir ve Muğla’nın başta olmak üzere iptal edilen festivallere değinen Ersoy, bölgesel hassasiyetlerin olabileceğini bildirdi. Ne kadar az kısıtlama, sınır ve iptal olursa o kadar iyi olacağını vurgulayarak, iptal edilen festivaller konusunda son merciinin yargıya gidilmesi olduğunu kaydetti.
Galataport’u işaret eden Ersoy, tesisin devreye girmesiyle Türkiye’nin çok büyük bir atağa giriştiğini açıkladı. Bunun için gururlu olduklarını paylaşarak, İstanbul Havalimanı ile Galataport’u raylı sistem ile bağlayacaklarının altını çizdi.