Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Romanya’nın başkenti Bükreş’te düzenlenen Aspen Enstitüsü 11. Bükreş Forumu’nun “Avrupa’nın Yeni Güvenlik Mimarisi” temalı bölümünde açıklamalarda bulundu. Forum’da Avrupa’daki yeni güvenlik mimarisi hakkında başlıca sorunlara değinildiği kaydedildi.
Ukrayna’da süregelen savaşın ardından gıda ve enerji krizi geldiğini vurgulayan Çavuşoğlu, krizlerin ülkelerdeki zayıflıklardan kaynaklandığını savundu. Avrupa’daki güvenlik mimarisinin yeniden keşfedilme ihtiyacı doğduğunu bildirdi.
Güvenliğin bölünmez olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, tehdidin nereden geldiğinin bir önemi olmadan kolektif bir yanıt verilmesi gerektiğini kaydetti.
Mart’tan Beri Boğazlardan Asgari Gemi Geçmedi!
Montrö Sözleşmesi’nin çok sıkı bir şekilde uygulandığını ve böylelikle Karadeniz’de gerilimin artmasının engellediğini iletti. Mart ayından beri boğazlardan hiçbir askeri geminin geçmediğini aktardı. Ayrıca Türkiye üzerinden hiçbir Rusya askeri uçağının Suriye’ye gitmediğini ekledi.
Çavuşoğlu, özellikle Rusya ve Belarus‘a itidalli olma çağrısında bulunarak, savaşın sadece Ukrayna’nın değil komşu ülkelerin de etkilendiğini belirtti.
Sadece kınayarak sorunun çözülemeyeceğini, bundan kaynaklı harekete geçilmesi gerektiğini paylaştı. Adil bir şekilde barışın tesisinin sağlaması gerektiğini, özellikle de Ukrayna için acil bir barışa ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.
İnsani Kayıplar Arttıkça Müzakereler Zorlaştı
Savaşın başlarında Türkiye’nin çabalarının sonuçlar vermeye başladığını ancak insani kayıplar arttıkça müzakere üzerinden çözüme ulaşmanın zor hale geldiğini söyledi.
Rusya’nın realitesinin, Ukrayna için kabul edilebilecek bir gerçeklik olmadığı ifade eden Çavuşoğlu, bu sebepten her şeyin daha zor hale geldiğini ekledi. Dolayısıyla savaş ve diplomasinin aynı anda yapılabileceğini öngördü.
Avrupa Birliği’nin (AB) Ukrayna için açıkladığı yeni eğitim ve güvenlik misyonuna değinen Çavuşoğlu, AB’nin bu konuda istişarede bulunmamasının Türkiye tarafından önemli görülmediğini söyledi.
Türkiye Olmadan Tamam Olmayacak
Çavuşoğlu, “Yeni Avrupa güvenliğini tesis edebilmek için birlik ruhunu yeniden keşfetmemiz gerekiyor.” diyerek AB’nin daha kapsayıcı genişleme sürecini yeniden canlandırması gerektiğine işaret etti.
Söz konusu genişlemenin Balkanlar, Gürcistan, Ukrayna ve Moldova’ya kadar uzanması gerektiğini ifade ederek, saydığı bölgenin Türkiye olmadan hiçbir zaman tamam olamayacağını da belirtti.
Türkiye’nin çatışmalarla gündeme gelen bir bölgede güvenlik ve istikrar sağlayan bir aktör olmaya devam edeceğini öne süren Çavuşoğlu, şu şekilde konuştu;
“Türkiye’nin başarısı Avrupa’nın başarısı olacak. Başarısızlık bizim için bir seçenek değil ama yanlış bir adım atılması Avrupa için tamamen bir istikrarsızlığa sebep olacaktır.”