Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Biz’in Gücü” temasıyla düzenlenen MÜSİAD Vizyoner’23 Zirvesi’nde konuştu. Bakan Bolat, 20. yüzyılın ikinci yarısında, siyasi ve askeri risklere rağmen daha öngörülebilir bir dünya olduğunu söyledi.
2000’li yıllarda, teknoloji ve küreselleşmede yaşanan hızlı gelişme ile artan refah düzeyi ve ticaret hacmine rağmen sorun ve risklerin arttığına dikkat çeken Bolat, öngörülebilirliğin giderek azaldığı ve dahası küresel meseleler karşısında küresel iş birliği arayışının giderek zayıfladığı bir dünyanın söz konusu olduğunu belirtti.
Salgın sürecinde artan dijitalleşmenin, bir yandan dijital şirketlerin yükselmesine ve bu bağlamda yeni girişimcilik hikayeleri ile yeni iş ve çalışma modellerinin ortaya çıkmasına yol açtığını vurgulayan Bolat, e-ticaret platformlarının oldukça popüler hale geldiğini ifade etti.
Günümüzde gelişmiş ülkelerin, nesnelerin interneti, yapay zekâ ve veri yönetimi çalışmaları kapsamında teknolojik dönüşüm stratejilerini şekillendirdiğini sözlerine ekledi. Bolat, 1923’te 50,8 milyon dolar, 1973’te yıllık 1 milyar dolar, 1987’de aylık 1 milyar dolar ihracat yapabilen bir ülkeden, bugün günlük 1, bazen 1,5 milyar dolar ihracat yapan bir ülke haline gelindiğini aktardı.
Türkiye’nin bugün itibarıyla 255 milyar dolar mal ve 100 milyar dolar da hizmet olmak üzere, yılda 355 milyar dolar döviz geliri elde eden bir ülke olduğunu sözlerine ekledi.
“Tek yol, ihracat yapmaktır” anlayışı çerçevesinde hem mal hem de hizmet ihracatına çeşitli destekler sağladıklarını bildiren Bolat, ihracatçıların her adımına destek verdiklerini ve Ticaret Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesini ve ihracat desteklerini yüzde 115 artırarak ihracatçıların hizmetine sunacaklarını anlattı.