Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması’na (TTA) özel önem atfettiklerine değinerek iki ülke arasındaki 30 milyar dolar ticaret hacmi hedefine ulaşmak için bu anlaşmanın layıkıyla uygulanması gerektiğini ifade etti.
Bolat, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 8. Toplantısı’nın ardından düzenlenen Türkiye-İran İş Forumu’nda açıklamalarda bulundu.
400 yılı aşkın süredir devam eden siyasi, ekonomik ve kültürel bağlar nedeniyle İran ile ilişkilere özel önem verdiklerini söyleyen Bolat, ikili ticaret hacminde 2022 yılında yaklaşık 10 milyar dolar seviyesine ulaşıldığını belirtti.
2023 yılında ticaret hacminin 7,4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söylerken bu rakamların tarihi ve kültürel bağları böylesine güçlü olan ülkeler arasındaki ticaretin gerçek potansiyelini yansıtmadığına dikkat çekti.
Buna bağlı olarak 2015 yılından bu yana yürürlükte olan Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması‘na (TTA) özel önem verdiklerini ve yıllık 30 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşılması için TTA’nın layıkıyla uygulanması gerektiğine inandığını dile getirdi.
Türkiye’nin İran’daki yatırımlarının 2 milyar dolar seviyesine ulaştığından bahseden Bakan, hizmet ticareti alanında da ilişkileri daha ileri noktalara taşıyacaklarını vurguladı.
İran’ın Türkiye için Orta Asya’ya açılan, Türkiye’nin de İran için Batı’ya açılan kapı konumunda bulunduğunun altını çizerken turizm alanında, 2023 yılının 11 aylık döneminde Türkiye’yi 2,3 milyon İranlı turistin ziyaret etmesinin önemine değindi.
Turizm ve ulaştırma alanlarına ek olarak, müteahhitlik sektörünün de ilişkilerde özel bir yere sahip olduğunu söylerken İran’da uzunca zamandır faaliyet gösteren Türk müteahhitlik firmalarının, bugüne kadar başta konut projeleri olmak üzere, turistik tesis ve fabrika projeleri de dahil pek çok alanda 4,6 milyar dolar değerinde 56 proje üstlendiği bilgisini verdi.
Ülkeler arasında gümrük alanında önemli düzeyde iş birliği olduğundan da bahseden Bolat, Kapıköy Sınır Kapısı’nın karşısında olan Razi Sınır Kapısı’nın, İran tarafının ulaştırma yol faaliyetlerini tamamlamasıyla transit ve tır ticaretine açılacağını sözlerine ekledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, bugün Külliye’de bir araya gelmiş ve iki ülke heyetlerinin de katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda enerji, serbest bölgeler, medya, kültür, demir yolu taşımacılığı gibi konu başlıklarını içeren 10 anlaşmaya imza atıldığı duyurulmuştu.