Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Bakan Bolat: Dünya Ticareti Gerilerken Biz Aynı Seviyeyi Koruduk

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dünya ticareti gerilerken depreme rağmen ihracatta aynı seviyeyi koruduklarını ifade etti. Detaylar haberde;
Bakan Bolat: Dünya Ticareti Gerilerken Biz Aynı Seviyeyi Koruduk
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin Gürcistan’a açılan sınır kapısı Türkgözü Gümrük Kapısı’nın modernize edilerek tekrar hizmete sokulması programında açıklamalarda bulundu. İhracatta depreme rağmen aynı seviyeyi korumayı başardıklarını ifade etti.

620 milyar dolarlık ihracat ve ithalat toplamı olan dış ticaretin gerçekleştirildiği 152 kapının yönetiminden sorumlu olduklarını belirterek sözlerine başlayan Bolat, bu kapsamda Gümrük ve Turizm İşletmeleri ile iş birliği yaparak 13 önemli kapıyı modernize ettikleri bilgisini verdi.

“Dış ticaretimiz ne kadar artarsa ülkeler arasındaki barış ve dostluk da o kadar artacak, refah artacak. Ülkelerin büyümesi ve zenginliği artacak.” diyen Bakan, Türkiye’nin uluslararası ticaretin koridorunun tam merkezinde yer aldığının altını çizdi.

Doğu-Batı ekseninde, kıtaları birbirine bağlayan stratejik coğrafi bir konuma sahip olduklarına, İpek Yolu ile bağlanan çok önemli bir geçiş noktası olan Gürcistan ile çok önemli bir sınırı paylaştıklarına dikkat çekti.

“Deprem Etkilerine Rağmen Aynı Seviyeyi Koruduk”

Türkiye ihracatının geçen yıl 254 milyar dolar olduğunu, bu sene son 12 ay itibarıyla aynı rakamın yakalandığını söylerken, “Dünya ticareti geriledi ama biz depremin olumsuz etkilerine rağmen aynı seviyeyi koruduk.” ifadesini kullandı.

GCM Yatırım Banner

Ülke ihracatının yüzde 59’unun deniz yoluyla, yüzde 31’inin kara yoluyla, yüzde 8’inin de hava yoluyla yapıldığını söylerken, “Demek ki ihracatımızın üçte birinin yapıldığı kara yollarımızda sınır geçişlerimizde çok modern, hızlı ve dijital işleyen gümrük kapılarımıza ihtiyacımız var.” şeklinde konuştu.

Uzak Doğu ve Orta Asya’ya ulaşımın hızlanmasının Ticaret Bakanlığı’nın çok önemli hedefleri arasında yer aldığının altını çizen Bolat, Gürcistan’a açılan üç kapı ile 2021’de araç sayısı 534 bin iken, 2022’de bu rakamın 940 bine ulaştığı bilgisini verdi.

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==
Kaynak: Twitter / @omerbolatTR

Açıklamasının devamında, ülkeye geçen yıl hava, deniz ve kara yoluyla giriş yapan toplam 60 milyon yolcunun 15 milyonunun kara yoluyla geldiğini, bunun yaklaşık 3 milyona yakınının Sarp, Türkgözü ve Çıldır-Aktaş Gümrük kapılarından giriş yaptığını kaydetti.

2023’ün ilk yedi ayı itibarıyla bu üç kapıda rakamın 3,5 milyonu aştığını, günlük yolcu trafiğinin 16 bin civarında olduğunu ve buna bağlı olarak gerekli altyapıların hazırlandığını sözlerine ekledi.

Lojistik Sektörünün Önemine Dikkat Çekti

Göçmen kaçakçılığını önlemek için en modern cihazların kullanıldığını söyleyen Bolat, lojistik sektörünün önemine de dikkat çekti.

“Bu pandemide anlaşıldığı gibi en önemli sektörlerin başında lojistik geliyor. Ulaşmıyorsa kıymeti sıfırdır.” derken bu doğrultuda taşımacılığı geliştirmenin en önemli hedeflerden biri olduğunu ifade etti.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.