Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Bakan Bilgin: SGK Kuyruğuna Gerek Yok, Başvurular E-Devlet’ten

Bakan Bilgin, EYT düzenlemesinin netleşmesinden sonra milyonlarca vatandaşın merak ettiği detayları paylaştı. İşte detaylar;
Bakan Bilgin: SGK Kuyruğuna Gerek Yok, Başvurular E-Devlet’ten
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi ile ilgili kritik açıklamalarda bulundu. Hazırlıkların sona şamada bittiğini, Meclis sürecinin geriye kaldığını aktardı. Daha sonra yasalaşma sürecinin olacağını paylaştı.

Yürürlüğe gireceği tarihin Meclis sürecinden sonra belli olacağını, teknik hazırlıkları yaptıktan sonra karışmayacaklarını kaydetti.

Süreç Nasıl İşleyecek?

Bilgin, sürecin aşama aşama ilerleyeceğini, duruma meclisin karar vereceğini aktardı. Üzerlerine düşen görev sorumluluğunu tamamladıklarını iletti.

Bunun 23 senelik bir problem olduğunu, 8 Eylül 1999 yılından önce çalışmaya başlayanları kapsayan bir konu olduğunu söyledi. Türkiye’de ortalama bir emeklinin en az 3 kişi tarafından emeklilik primleriyle finanse edilmesinin gerektiğini vurguladı. Bu durumun onların döneminde 2.1’e kadar geldiğini, bunun 1.7’ye düşürülebileceğini paylaştı.

Türkiye’nin bütün ekonomik sorunlara rağmen büyümesini sürdürdüğünü, tarihinde ilk defa istihdam sayısının 31 milyon 200 bine yükseldiğini belirtti. 2022 yılını yüzde 5’in üzerinde büyümeyle kapatmasının beklendiğini sözlerine ekledi.

GCM Yatırım Banner

“Yaş Ortalaması 49,9”

Şu anda EYT’lilerin yaş ortalaması 49,9 yani neredeyse 50 olduğunu, bunların içinde hemen emekli olacakların ağırlıklı ortalamasının 50 yaşın üzerinde olduğunu belirtti.

SGK’nın borcunun olmadığını ileten Bilgin, açıkların olduğunu ama onların prim desteğiyle ilgili kısımlar olduğunu söyledi ve bunların bir kısmını Maliye’nin verdiğini, bir kısmını da kendilerinin karşıladığını aktardı.

“SGK Kuyruğuna Gerek Yok”

Türkiye’deki vatandaşların sevinçlerini gösterdiğini, yoğunluktan dolayı telefonunun kitlendiğini ve arızalandığını kaydeden Bilgin, kuyrukların oluşmasına ihtiyaç olmadığını vurguladı. Yasalaştıktan sonra başvuruların kabul edileceğini, yasal süreç tamamlandıktan sonra başvuru sürecinin e-Devlet üzerinden yapılacağını bildirdi.

Maaş Ne Zaman Alınacak

Çeşitli uzmanların bazı açıklamalar yaptığını, Almanya modeli, Hollanda modeli gibi şeylerin söz konusu olmadığını belirtti. Burada kimsenin maaşında hiçbir kısıntı olmayacağını, herkesin hak ettiği maaşı alacağını duyurdu.

Yaptıkları asgari ücret düzenlemesinin tarihi oranda bir düzenleme olduğunu, Mayıs’ta enflasyonun yüzde 30-35 oranında olmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

EYT’den dolayı işine devam etmek isteyen işçiye 5 puanlık prim desteği verileceğini, tecrübeli işçinin devam etmesi ve işverenin mağduriyet yaşamaması için bunun önemli bir konu olduğunu vurguladı.

Kurumlara kıdem tazminatının yükü olmaması için KGF’den destek verileceğini, bunun da doğrudan işçinin hesabına yatırılacağını bildirdi.

“Enflasyona Ezdirmeyeceğiz”

Asgari ücrete yüzde 50 zam yapıldı bize de olur mu gibi fikirleri duyduklarını söyleyen Bilgin, enflasyonun belli olduktan sonra memur zammını gözden geçireceklerini aktardı. Çalışanları enflasyona ezdirmeyeceklerini, tahribattan koruyacak bir düzenleme yapacaklarını açıkladı.

Türkiye’de sendikalaşma oranının çok düşük olduğunu, eskiden bu oranın basında çok fazla olduğunu paylaştı. Bunun birçok sebebi olduğunu, yasal sebeplerinden birisinin de iş kolu-işletme ayrımı olduğunu kaydetti. Sendikalı örgütlenmenin engellerini kaldıracak bir yasal düzenleme yapacaklarını ifade etti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.