Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine ulaştırma sektöründe geçen yıl yaşanan gelişmeler ve 2024 yılı beklentilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bölgede yoğun bir çaba harcandığını belirtti.
Deprem bölgesindeki ihtiyaçları karşılamak adına Bakanlık olarak ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti.
Geçen sene bir dizi önemli projenin açılışını gerçekleştirdiklerini dile getiren Uraloğlu, Avrupa’nın en uzun tüneli Zigana Tüneli’nin Mayıs ayında açıldığını söyleyerek şöyle devam etti;
“Yıl içerisinde yine metro, kara yolu ve havacılıkla ilgili de birçok açılışımız oldu. En son Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ikincinin pistinin açılışıyla yılı kapattık.”
Sürücüsüz Metro Teslim Alındı
Bu yıl da yatırımlara devam ettiklerini belirterek, 2024’ün başlarında yerli ve milli sürücüsüz metroyu teslim aldıklarını açıkladı.
“Kalkınma Yolu Koridoru’nu, Irak’la birlikte hayata geçireceğiz.” diyen Uraloğlu, Türkiye’nin doğusundan batısına uzanan ticaret koridorlarına vurgu yaptı.
Kuzey Koridoru, Güney Koridoru ve Orta Koridor olmak üzere üç ana koridorun olduğunu söyleyerek, Türkiye’nin Orta Koridor üzerinde konumlandığını kaydetti.
Söz konusu koridorun Hazar Denizi geçişi hariç Pekin’e kadar demir yoluyla tamamlanabildiğini ve Kalkınma Yolu Koridoru’nu Irak ile birlikte hayata geçirerek Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’ın da katılımının sağlanacağını bildirdi.
Bakan Uraloğlu, bu sayede deniz yoluyla gelen yüklerin demir yoluyla Avrupa’nın dört bir yanına taşıyabileceğini savundu.
Türkiye Çalışmalara Başladı
Zengezur Koridoru hakkında da bilgi veren Uraloğlu; Türkiye, Azerbaycan ve İran’ın bu koridor üzerinde çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Ermenistan’ın da bu koridordan faydalanacağını belirterek Zengezur Koridoru’nda Türkiye tarafının çalışmalara başlamak üzere olduğunu ifade etti.
Kalkınma Yolu Projesi’nin büyük bir proje olduğunu vurgulayarak, “Proje bitme aşamasında. Kalkınma Yolu’nda enerji ve ulaştırma sistemlerini düşündüğümüz zaman 15 milyar dolarlar civarında bir yatırım olacağını söyleyebilirim.” dedi.
Marmaray ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde yapılan demir yolu bağlantılarına da değinen Uraloğlu, bu projelerin öneminin altınız çizdi.