
Birleşik Arap Emirlikleri’nin petrol dışı özel sektör ekonomisine ait en son PMI verileri, Kasım ayında iş koşullarının daha da kötüleştiğini gösterdi. Veri, Mayıs ayından bu yana faaliyetteki ilk düşüşe bağlı olarak düşüş kaydetti.
IHS Markit BAE Satın Alma Yöneticileri Endeksi, Kasım ayında 49,5 seviyesinde gelirken, bir önceki aya göre değişmedi.
Endeks, ülkenin petrol dışı özel sektör ekonomisindeki çalışma koşullarına genel bir bakış sağlamak için tasarlanmış bileşik göstergedir. BAE PMI’sı Kasım’da dört ayın üçüncü 50 altı seviyesi olarak kaydedildi. Aynı zamanda büyüme beklentilerine yönelik iş güveni de kötüleşti.
BAE’de şirketler seri tarihinde ilk kez üretimde düşüş olacağını tahmin ettiler. Firmalar bastırılmış piyasa koşulları ve 2019 koronavirüs salgını öncesinde görülen daha düşük müşteri sayılarıyla mücadelesini sürdürüyor. Yeni siparişler ay boyunca büyüdü, ancak daha olumlu istihdam Şubat ayından bu yana en düşük oranda geriledi.
Endeks, büyük ölçüde Mayıs ayından bu yana ilk kez 50’nin altında gelen çıktı alt bileşeni nedeniyle daralma bölgesinde kaldı. Şirketler, Covid-19 kilitlenmesinden sonra faaliyetteki toparlanmanın talep koşullarının bastırılmaya devam etmesi ve virüs vakalarında yenilenen bir artışla ilgili endişelerin yoğunlaşmasıyla durduğunun altını çizdiler.
Alt bileşenlere göre; özel sektör istihdamı Kasım ayında yeniden düşerek, Ocak ayından bu yana görülen düşüş sürecini uzattı.
Bununla birlikte ankete katılan bazı şirketler önceden istihdam edilmiş personeli geri çağırdığı için düşüş yumuşak gerçekleşti. Yine de istihdam dokuz ayın en düşük seviyesine ulaştı. Ekim ayında beş ayın ilk düşüşünü kaydeden yeni iş hacimleri ise Kasım’da yükseldi. Ancak sadece önceki anket döneminde görülen düşüşü telafi etti.
Bazı şirketler, fiyat indirimlerinin pazar talebini geri kazancağını umduğu için yüksek satışları doğrudan Kasım’da sunulan indirimlerle ilişkilendirdi. Yabancı müşterilerden gelen yeni siparişler, önceki iki ayda görülen yükselişin ardından Kasım’da biraz düştü. Artan vakaların, Kasım’da gelecek yıl ticari faaliyetlere karamsar bir görünüm sunduğu da görüldü. Bu görüş, üretimde sekiz buçuk yılı aşkın seri tarihinde ilk kez düşüş tahmin edilmesinin ardından geldi.
Birçok şirket, dördüncü çeyreğin başında alımlarda sağlam bir artıştan sonra ay boyunca yeterli girdi stoğuna sahip olduklarını gördükleri için satın alma faaliyeti tasarruf moduna geri döndü. Sonuç olarak stoklar üçüncü ayında da üst üste düştü. Tedarik zinciri baskıları ise Ekim’de teslimat sürelerinde hafif bir artışın ardından hafiflediğine işaret etti.