Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Ayakkabı Sektörünün Konkordatolar Yerine Yeni İhracat Pazarlarına Odaklanması Gerekiyor

TASEV YKB Tan Erdoğdu, ayakkabı sektörünün konkordatolardan daha önemli sorunları olduğunu, bunun yerine ihracatı artırmaya yönelmesi gerektiğini söyledi.
Ayakkabı Sektörünün Konkordatolar Yerine Yeni İhracat Pazarlarına Odaklanması Gerekiyor
HABER GİRİŞ

2018 yılının ikinci yarısından itibaren etkisini gösteren kur atakları beraberinde birçok şirketin finansal sıkıntı yaşamasına sebep olmuştu. Yaşanan mali darboğaz iflasların artmasına ve konkordatoların ilan edilmesine yol açarken, ayakkabı sektöründe de birçok önemli marka konkordato talebinde bulunmuştu.

Aralarında Hotiç ve Beta Kundura gibi önemli markaların da yer aldığı konkordato gelişmesinin ardından Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sabur Endican bu durumun sebeplerinin plansız büyüme, aşırı mağazalaşma politikası ve uzun vadeli çekler olduğunu söylemişti.

Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) Yönetim Kurulu Başkanı Tan Erdoğdu ise sektörün konkordatodan daha önemli sorunları olduğunu belirtti. Ülkemizde yaklaşık 300 bin kişinin çalıştığı sektörün, daha fazla yurt dışı pazarına açılarak, ihracatını artırması gerektiğine dikkat çekti.

Sektörün Konkordatodan Daha Ciddi Sorunları Var

Sektörün Konkordatodan Daha Ciddi Sorunları VarSektörün geçen yıl yaşanan konkordatolardan ders çıkarması gerektiğini belirten Erdoğdu, bu süreçte üretici ve satıcı olmak üzere her kesimin zarar gördüğünü söyledi. Öte yandan firmaların faaliyetlerine devam ettiğini ve yakında işlerini yoluna koyacağını ve aktardı.

Yan sanayi üreticilerinin bitmiş ayakkabılarını 15 – 16 ay vadeli satmaya başlayarak büyük bir risk aldığını, ancak bu balonun patladığını söyledi. Diğer bir değişle parası alınmayan ürünün satışından gelir vergisi ödendiğini ve söz konusu ürünlerin ücretinin alınıp alınmayacağının da belli olmadığına değindi.

GCM Yatırım Banner

Tüm bu olumsuzluklara rağmen konkordato sorununun çözülemeyecek bir problem olmadığını, söz konusu firmaların sektörün sadece %5-6’sına denk geldiğini, ayakkabı sektörünün Avrupa Birliği pazarına açılma gibi daha önemli bir sorunu olduğunu söyledi.

Bu noktada devlet desteğinin artırılması ve şirketlerin reform yapması gerektiğini dile getiren Erdoğdu, sektörün yılda 450 milyon çift ayakkabı ürettiği bilgisini verdi. Ekonomiye 7 milyar dolarlık katkı sağlandığını, ülkemizin pazar payının Avrupa’daki orta segment pazarı hedefleyerek artırabileceğini ifade etti.

2019 yılının ilk 9 ayında yapılan ihracatın %6 arttığını söyleyen Erdoğdu, üreticinin ihracatın önemini çok iyi bildiğini belirtti. Birim başına üretim kapasitesinin artırılması halinde, Türkiye’nin çok daha iyi işlere imza atacağını sözlerine ekledi. Son iki ay içinde 1 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşması halinde ise ayakkabı ihracatında rekor kırılacağını dile getirdi.

Ayakkabı Sektöründe 300 Bin Kişi Çalışıyor

Ayakkabı Sektöründe 300 Bin Kişi ÇalışıyorÜlkemizde ayakkabı üretimi yapan 12 bin işletmede, 300 bin kişinin istihdam sağladığını söyleyen Erdoğdu, bunların büyük kısmının KOBİ olduğunu belirtti. Meslek liselerinden mezun olan öğrencilerin birçok alanda rahatlıkla iş bulabileceğini fakat ayakkabı sektöründeki talebe yetecek eleman olmadığını söyledi.

Türkiye’de talebi karşılayacak mesleki lisesi ve yüksek okul olmadığını söyleyen Erdoğdu, “Gençler meslek olarak operatör olmaktansa güvenlik görevlisi olmayı tercih ediyor. Bu toplumsal olarak değerlendirilmeli. Almanya’nın endüstriyel gücünün arkasında meslek liseleri geliyor.” dedi.

Türkler için nasıl ki modanın merkezi Paris ve Milano ise Araplar için de İstanbul olduğunu hatırlattı. Bu detayın göz ardı edilmemesi gerektiğini söyleyen TASEV Yönetim Kurulu Başkanı, avantaja çevirerek birçok sektörün de paralel olarak faydalanması gerektiğini dile getirdi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.