Yüksek döviz kuru ortamında oluşturulan uzay projeleri, TL’nin değer kaybıyla karşı karşıya kaldı. Uzaya ilk Türk gönderme fikri, bütçeye takıldı. Uzay Ajansı’na ayrılan 2023 yılı bütçesi 1.6 milyar TL oldu. 85 milyon dolara karşılık gelen bu miktar, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye arka planda kaldı.
kolayca yatırım yapın
Uzay ve havacılık çalışmalarına bütçe ayıran ülkeler arasında Japonya, 500 milyon dolar ile Japon Uzay Ajansı (JAXA) için en düşük bütçeyi oluşturmuştu.
Türkiye, 85 milyon dolarlık bütçe ile Japonya’yı tahtından etti. ABD Uzay Dairesi’ne (NASA) ise 23 milyar dolarlık dev bütçe ayrıldı.
“Bu Ödeneklerle ancak Erzurum Palandöken’e Çıkarız”
Konuya ilişkin değerlendirme yapan TBMM Sanayi Teknoloji Komisyonu üyesi CHP’li Tacettin Bayır, kamuoyuna büyük bir iştahla anlatılan uzay projesinin arka planda değer görmediğine dikkat çekti.
Sözcü’ye konuşan Bayır, “Bu ödeneklerle uzaya değil ancak Erzurum Palandöken’e çıkarız” şeklinde eleştiride bulundu.
ABD’nin uzay çalışmaları için ayırdığı kaynağın dolar karşılığının 460 milyar lira, Rusya’nın 34 milyar lira, Almanya’nın ise euro karşılığının 22 milyar lira olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:
“Uzay çalışmaları için ayrılan para ile ancak makam aracı alınır. Yine algı yaratılıyor. Her seçim öncesi doğalgaz bulunuyor, uzaya gidiliyor.”
Erdoğan: “Ay’a Yumuşak İniş Yapılacak”
Geçen yıl Türkiye Milli Uzay Programı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uzaya bir Türk astronotun gönderileceğini duyurmuştu.
2023’te Türkiye’nin Ay’a çıkacağını söyleyen Erdoğan, 2028’de milli roketlerle Ay’a yumuşak iniş yapılacağını ifade etmişti.
Sanayi Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Uzay Ajansı’na verilen ödenek ise Erdoğan’ın vaadini karşılamaya yetmedi. Türkiye’nin havacılık ve uzay yatırımları için ayırdığı toplam bütçe 3 milyar 572 milyon lira olarak TBMM’den geçti.