Avusturya Ekonomik Araştırma Enstitüsü (WIFO) tarafından yayımlanan ön tahminlere göre Avusturya ekonomisi, koronavirüs salgınının olumsuz etkisi nedeniyle önceki üç ayda yaşanan önemli düşüşün ardından üçüncü çeyrekte güçlü bir şekilde toparlandı.
Gayri safi yurtiçi hasıla, ekonominin yüzde 12,1 küçüldüğü ikinci çeyreğe göre yüzde 11,1 büyüdü. Ekonomistler yüzde 11 büyüme tahmin etmişlerdi.
Geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla ise GSYİH, önceki üç ayda yüzde 14,5’lik bir düşüşün ardından üçüncü çeyrekte yüzde 5,3 düştü. WIFO; “COVID-19 salgınının sonuçlarının tetiklediği genel ekonomik katma değerdeki düşüş, üçüncü çeyrekteki mevcut olumlu gelişme ile tamamen dengelenemedi” dedi.
Hanehalkı tüketimi ikinci çeyrekte yüzde 12,3’lük düşüşün ardından yüzde 11,8 artarken gayri safi sabit sermaye oluşumu yüzde 4,5, ihracat yüzde 10,4, ithalat da yüzde 6,2 arttı.Sanayide üretim, bir önceki çeyrekteki düşüşlerin ardından 13, inşaat sektöründe üretim de yüzde 6,4 arttı. Hizmetlerde çıktı ikinci çeyrekteki yüzde 14,8’lik düşüşü neredeyse tamamen silerek yüzde 14,5 oranında güçlü bir büyüme gösterdi. Fakat ING’den Franziska Biehl, ekonominin 2019 seviyesinin hala yüzde 5,3 altındayken, bir sıçramanın iyileşme ile aynı şey olmadığını söyledi.
İlk tahminlere göre toparlanmanın başlıca nedeni, sınırlama önlemlerinin kaldırılmasının ardından özel tüketimdeki keskin artış ve sanayi üretimi ve ihracattaki artışken ekonomist; “Sınırların açılması, ikinci çeyrekten bu yana turizm faaliyetlerinde yedi kattan fazla artışa yol açtı, ancak seviyeler bir yıl önceki aynı dönemin hala %39 altında ve Eylül ayından bu yana düşüyor” dedi.
Euro Bölgesi’nin kalanında olduğu gibi, Avusturya’nın ekonomik faaliyetinin Eylül ayında zaten yavaşladığını belirterek Avusturya Merkez Bankası’nın haftalık GSYİH izleyicisinin de düştüğünü ekledi.Son 7 günde 100.000 kişi başına düşen yeni enfeksiyon sayısının Alman komşularından iki katından fazla olduğunu bildiren enfeksiyon sayıları da arttığından, hükümetin Cumartesi günü başka önlemleri tartışacağını dile getirdi. Almanya’nın yeni kilitleme kararının uygulanmasını bekleyen ekonomist, hangi biçimde olursa olsun ikinci bir tecritin başlatılacağını öne sürdü.
Turizm sektörünün toplam ekonomi için yüksek önemi göz önüne alındığında, Avusturya’daki bir başka tecrit turunun ve Euro Bölgesi’nin geri kalanının Avusturya ekonomisini benzerlerinin çoğundan daha fazla vuracağını aktararak şöyle konuştu:
“Turizm, toplam Avusturya GSYİH’sine yüzde 5,1 katkıda bulunurken, turizmin bir bütün olarak AB’deki GSYİH’ye katkısı yüzde 1,2’dir. Virüsün kurbanı olan başka bir büyük turizm sezonundan kaynaklanan daha fazla yapısal hasar yüksek. Son günlerde, tüm Euro Bölgesi’nde çift dipli durgunluk riski açıkça arttı. Avusturya bundan muaf değildir.”