Avustralya hükümeti tarafından önerilen yeni bir yasaya göre şiddet içeren materyali platformlarından hızlı bir şekilde kaldırma konusunda başarısız oldukları takdirde sosyal medya yöneticilerinin 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceği ve firmaların cirosunun yüzde 10’una kadar para cezası alabileceği bildirildi.
Yeni yasa önerisinin Yeni Zelanda saldırısının sosyal medyayla alakası hakkındaki eleştirilerin üzerine gelmesi dikkat çekti. Çünkü 15 Mart’ta Yeni Zelanda’da iki camiye gerçekleştirilen saldırının şüpheli beyaz ırkçı tarafından Facebook’ta canlı yayınlanması, sosyal medyanın toplumdaki rolüyle ilgili eleştirileri ve endişeleri artırmıştı.
Öyle ki jeopolitik istihbarat şirketi Stratfor’dan Scott Stewart, bugünün teknolojisinin teröristlere kendi kitle iletişim araçlarına sahip olma olanağı verdiğini açıklamıştı.Sosyal ağ devlerinin ve kullanıcılarının online radikalizm konusunda yetkilileri harekete geçirme sorumluluklarını paylaşmaları gerektiğini kaydeden Stewart, sonrasında gelen eleştirileri harekete geçirmişti. Avustralya’nın Başbakanı Scott Morrison da verdiği bir demeçte; “Büyük sosyal medya şirketlerinin, teknoloji ürünlerinin ölüm saçan teröristler tarafından kötüye kullanılmaması için mümkün olan her türlü önlemi alma sorumlulukları var. Bu sadece doğru şeyi yapma meselesi olmamalı, aynı zamanda yasa olmalı” demişti.
Ve jüriler, içeriğin yeteri kadar hızlı bir şekilde kaldırılıp kaldırılmayacağına karar verecek ki edinilen bilgilere göre hükümet söz konusu yasayı önümüzdeki hafta parlamentoya sunacak. Öte yandan Morrison ayrıca Avustralya’nın konuyla başa çıkmak ve bunu Haziran’da Japonya’daki G20 liderlerinin zirvesine taşıyabilmek için hükümet ve sosyal medya şirketleri arasında bir çalışma ekibi oluşturduğunun üzerini çizdi. Avustralya hükümetinin haftanın başında Facebook dahil sosyal medya şirketleri ile bir araya geldiği ancak müzakere sonuçlarının tatmin edici olmadığı bilgisi de verildi.
Avustralya İletişim Bakanı Mitch Fifield de Cumartesi günü yaptığı açıklamada; “Sosyal medya şirketleri, Christchurch’da meydana gelen dehşetin ardından yükselen sorunlara acil çözümler bulamadılar.” dedi. Facebook da Cuma günü şirketin sitenin topluluk standartlarının önceki ihlalleri gibi faktörlere bağlı olarak canlı video yayını servisine kimlerin erişebileceği konusundaki kısıtlamaları araştırdığını belirtti. Daha öncesinde de beyaz milliyetçiliğinin ve ırkçılığının övülmesini ve desteklenmesini yasakladığını duyurmuştu.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.