Avustralya için oldukça önemli olan bu haftasına, GSYİH verisinin damga vuracağı biliniyordu.
Beklenen oldu ve Avustralya İstatistik Bürosu (ABS) tarafından yayımlanan veriler, Nisan ayından Haziran ayına kadar olan üç ayda ülkenin GSYİH’sinin 1959’da kayıtların başlamasından bu yana en büyük düşüşünü kaydettiğini gösterdi.
Avustralya ekonomisi, Haziran çeyreği verilerinin ülkenin GSYİH’sinin yüzde 7 küçüldüğünü göstermesinin ardından resmen resesyona girdi. Zaten ilk çeyrek verileri öncesinde yapılan tahminler de Avustralya’nın 30 yılın ilk resesyonuna ilerlediğini göstermişti.
Salgının ve buna yönelik toplum-hükümet tepkilerinin birleşik etkisine atıfta bulundu.Economic activity fell 7.0% in June quarterhttps://t.co/Zrm0DA9V9f
— Australian Bureau of Statistics (@ABSStats) September 2, 2020
ABS bunun yalnızca GSYİH’de değil aynı zamanda Haziran çeyreğinde Ulusal Hesaplar’da diğer ekonomik kümelerin çoğunda da benzeri görülmemiş büyüklükte hareketlere yol açtığı aktarıldı. ABS Ulusal Hesaplar Başkanı Michael Smedes şunları söyledi:
“Küresel salgın ve bununla ilgili çevreleme politikaları, Haziran çeyreğinde GSYİH’de yüzde 7,0 düşüşe yol açtı. Bu geniş bir farkla, kayıtların 1959’da başlamasından bu yana üç aylık GSYİH’deki en büyük düşüş oldu.” Hükümetin Avustralya’daki hane halklarını ve işyerlerini desteklemeye tepkisi, kamudan özel sektöre rekor ödemelerle sonuçlandı. Özel talep, hanehalkı nihai tüketim harcamalarında yüzde 12,1’lik düşüşün etkisiyle GSYİH’den yüzde 7,9 puan düşürdü.
Hizmetlere yapılan harcamalar, ulaşım hizmetlerinde, araç ve otellerde, kafelerde ve restoranlarda yaşanan düşüşle birlikte yüzde 17,6 düştü.Smedes de Haziran çeyreğinde hanehalkı davranışlarını değiştirdikçe ve koronavirüsün yayılmasını kontrol altına almak için kısıtlamalar getirildikçe, hizmetlere yönelik hanehalkı harcamalarında önemli bir daralma görüldüğünü vurguladı. Net ticaret, GSYİH’ye yüzde 1,0 puan katkıda bulundu. Mal ithalatı yüzde 2,4 düşerken seyahat ve turizm üzerindeki kısıtlamalar nedeniyle hizmet ithalatı yüzde 50,5, hizmet ihracatı ise yüzde 18,4 düştü.
Hanehalkı tasarrufunun gelire oranı, tüketim harcamalarındaki düşüşün etkisiyle yüzde 6,0’dan yüzde 19,8’e yükseldi. Çalışılan saatler, JobKeeper ödemeleriyle desteklenen ücretlerdeki yüzde 2,5’lik rekor düşüşü geride bırakarak yüzde 9,8’lik rekor bir düşüş gösterdi.
Nakit sosyal yardım ödenekleri, artan alıcı sayısı ve ek destek ödemeleri nedeniyle yüzde 41,6 oranında rekor bir artış gösterdi. Genel hükümet net tasarrufu, 2020 Mart çeyreğindeki 1,2 milyar dolardan eksi 82,6 milyar dolara düştü. ABS’ye göre Haziran çeyreğindeki düşüş, hükümetin COVID-19 salgına verdiği ekonomik tepkiyi yansıtıyordu ki bu, 55,5 milyar dolarlık rekor düzeyde yüksek sübvansiyon ödemeleri ve indirimli vergi geliri ile sonuçlandı.