Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Avustralya: Enflasyonu Düşürürken Ekonomi Büyümeye Devam Etmeli

Avustralya Merkez Bankası, enflasyonu düşürmek için daha fazla faiz artışı sinyali verirken, atılacak adımlardan bahsetti.
Avustralya: Enflasyonu Düşürürken Ekonomi Büyümeye Devam Etmeli
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Avustralya Merkez Bankası (RBA) Başkanı Philip Lowe, Avustralya Stratejik İş Forumu’nda yaptığı konuşmada enflasyonu hedefe geri getirme zorunluluğu odaklı açıklamalarda bulundu.

Enflasyonu düşürmenin bankanın önceliği olacağını söyleyen Lowe, yüksek fiyatların insanların bütçesi üzerinde daha fazla baskı oluşturduğunu ve artık gündemin en çok konuşulan konusu olduğunu ifade etti.

ABD başta olmak üzere birçok ülkede enflasyonun son 10 yılların en yüksek seviyesine çıktığını söyledi. Avustralya’da enflasyonun yüzde 5,1’e yükseldiğini hatırlatan Lowe, bunun diğer ülkelere kıyasla düşük olmasına karşın 1991 yılından bu yana en yüksek oran olduğunu belirtti.

Haziran ayında daha fazla artış beklenirken, para politikasında daha fazla adım atılmasının beklendiğini sözlerine ekledi. Ekonomide yumuşak iniş için zorlu bir yol olduğunu ve faiz artışlarının istikrarlı bir şekilde devam edeceğini işaret etti.

RBA, son toplantıda 50 baz puanlık faiz artışı ile tarihinde ilk kez art arda gelen iki toplantıda faizleri artırmıştı.

GCM Yatırım Banner

Enflasyonda Yüzde 2-3 Aralığı Hedefleniyor

Yüzde 2-3 olarak hedeflenen enflasyonun aynı zamanda ekonomiyi dengede tutacağını belirten Lowe, “Enflasyonu hemen hedefe döndürmemize gerek yok, çünkü uzun süredir iyi nedenlerle esnek bir orta vadeli enflasyon hedefimiz var. Ama geri dönmek için güvenilir bir yol çizmemiz gerekiyor.” şeklinde yorum yaptı.

Enflasyonu hedefe, ekonominin büyümeye devam edeceği ve işsizliğin düşük kalacağı şekilde ulaştıracaklarını açıkladı. Bunu yapmanın mümkün olduğunu ancak önlerindeki yolun dar ve belirsiz olduğunu ifade etti.

Mevcut yüksek enflasyonun ana etkenlerini ise üç faktörle açıkladı. Bunları; pandeminin etkileri, Rusya’nın küresel enerji ve gıda piyasalarında büyük aksamalara neden olan Ukrayna’yı işgali ve ekonomideki talep olarak sıraladı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.