
Nakit sıkıntısı çeken tüketicilerin harcamaları kısmasıyla, Avustralya ekonomisi geçen çeyrekte mücadele etti. Çarşamba günü yayınlanan verilere göre gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) Eylül çeyreğinde yüzde 0.4 artarak, yüzde 0.5’lik beklentileri kaçırdı ve önceki çeyrekte revize edilmiş yüzde 0.6’dan düşüş kaydetti.
Yıllık büyüme revize edilen yüzde 1.6’dan yüzde 1.7’ye yükselse de trend olarak kabul edilen yüzde 2.75 oranının çok altında kaldı.
Kazançlar ekonominin sadece birkaç sektörüyle sınırlı kalırken ülkeyi savunmasız bırakıyor gibi göründü.Avustralya Merkez Bankası’nın faiz oranlarındaki indirimlerine ve Canberra’nın gelir vergisindeki düşüş hamlelerine rağmen ekonominin ateşlenememesi dikkat çekti. Üçüncü çeyrekteki yüzde 0.4’lük büyüme hızının, işsizlik oranını düşürmek ve ücret artışını artırmak için ihtiyaç duyulanın çok altında olması iyimserliği azalttı.
Yine de Avustralya Merkez Bankası’nın verilerde ekonomi için yumuşak bir dönüm noktası görebileceği aktarıldı ki rakam, büyümenin endişe verici düzlüğe ulaştığı 2018 sonlarından bu yana küçük bir iyileşmeyi temsil etti.
Rekor yüksek seviyelerdeki hanehalkı borcunun ekonomiyi takip etmeyi sürdürdüğü ve tüketicilerin yılardır ılımlı ücret artışı nedeniyle sıkıntı çektiği aktarıldı.Kombinasyon, harcamaları azaltırken, tüketici güveni dört yılın en düşük seviyesine geriledi. Hanehalkı nihai tüketim harcamaları üçüncü çeyrekte yüzde 0.1 artarken ekonomistler çeyrek dönemdeki büyüme üzerinde bir diğer yükün yatırım olduğunu belirti. Yükselen ticaret savaşından kaynaklanan korkuları yansıtan yatırımın yanında, konut inşaatındaki düşüş de ekonomi için sert bir rüzgar oluşturdu.
Ancak sağlam altyapı altyapısı harcamaları GSYİH büyümesini destekledi ki devletin nihai tüketim harcamaları çeyrek dönemde yüzde 0.9 oranında arttı. Avustralya İstatistik Bürosu’nun baş ekonomisti olan Bruce Hockman; “Ekonomi büyümeye devam etti, ancak büyüme oranı uzun vadede ortalamanın oldukça altında kaldı” dedi.
En büyük faktörü yetersiz tüketici harcaması olarak gösteren Hockman, çeyreklik bazdaki yüzde 0.1’lik artışın küresel finansal krizden bu yana en düşük performans olduğunu aktardı.“Ödenecek vergi indirimi, isteğe bağlı harcamalarda bir artışa neden olmadı, bu da hanehalkı tasarrufunda gözle görülür bir etki yarattı.” ifadelerini de ekledi.