
Dünya genelinde toplam koronavirüs vakaları 6,4 milyona dayandı. En fazla vakanın görüldüğü ABD, Brezilya ve Avrupa ülkelerine kıyasla listenin oldukça altında yer alan Avustralya şimdiye kadar 7229 vaka kaydetti. Hayatını kaybedenlerin sayısı ise 102 oldu.
Diğer ülkelere kıyasla salgınla daha iyi bir mücadele veren ülkede buna rağmen ekonomi hasar gördü. Fakat ülkenin salgını yönetmedeki başarısını ekonomiyi düzeltmek için gösteremeyeceği söylendi.

Dün, yılın ilk çeyreğinde 8,4 milyar dolar tutarında cari fazla verdiğini açıklayan Avustralya, bugün yine birinci çeyreğe ait mevsimsellikten arındırılmış büyüme rakamlarını açıkladı.
Avustralya İstatistik Bürosu tarafından açıklanan veriler, ülkenin ilk çeyrekte çeyreklik bazda %0,3 küçüldüğünü ortaya çıkardı.GDP fell 0.3% in the March quarterhttps://t.co/XvGEzKOQls
— Australian Bureau of Statistics (@ABSStats) June 3, 2020
Zaten yürütülen tahminlerin çoğu, ekonomide büyümenin çok düşük bir ihtimal olduğuna işaret ediyordu. Özellikle Commonwealth Bank ekonomisti Gareth Aird’in çeyreklik tahmini açıklanan veriyle birebir aynı geldi. İlk çeyrekteki küçülmenin %0,4 olacağını tahmin eden ekonomistler de bulunuyordu.
Büronun açıklama raporunda gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) hanehalkı harcamalarının etkisi ile son 9 yıl içinde çeyreklik bazda ilk gerilemesini kaydettiği belirtildi. 30 yıl gibi uzun bir sürenin ardından ilk kez resesyona sürüklenen ülke, pandemiden az etkilenmesine rağmen ekonomik açıdan zorlanıyor.

Bugünkü veriler beklenti dahilinde olduğu için şaşırtmadı fakat sonraki dönem göstergelerinin daha kötü gelebileceği düşünülüyor. Haziran çeyreğinde de açıklanabilecek olası bir daralmanın sert bir resesyon sinyali verebileceği düşünülüyor.
Büronun baş ekonomisti Bruce Hockman, çeyreklik daralma için, “Avustralya’nın Küresel Finansal Krizin ortasında olduğu ve COVID-19’un beklenen ekonomik etkilerinin sadece başlangıcını yakaladığı Eylül 2009’dan bu yana geçen yılın en yavaş büyümesi oldu.” dedi.
Yayımlanan raporda şu ifadelere yer verildi;
Tüm bunların yanında pandemi kısıtlamalarının pek çok sektör faaliyetini durdurduğu belirtilirken, gıda ve ilaç sektörüne yapılan harcamaların ise bu dönemde arttığı açıklandı. Ülkenin bundan sonra gelecek verileri keskin bir resesyon tehlikesinin olup olmadığı konusunda fikir verecek.