
Çin’de faaliyet gösteren Avrupa Birliği Ticaret Odası tarafından bugün yayınlanan raporda, Pekin’in ekonomisini yabancı şirketlere açma girişimlerinin yeterli olmadığı söylendi.
Bildiride Çin’de faaliyet gösteren yabancı firmaların karşılaştığı en büyük engelin Çinli devlete ait işletmelerin varlığı olduğu vurgulandı. Kamu İktisadi Teşebbüsü olarak da bilinen bu firmaların hükümetten finansman alma önceliği gibi ayrıcalıkları olduğu ve bu özel muamelenin birçok sektörde rekabeti bozduğu aktarıldı.
Dahası rapora göre durum son yıllarda Çin hükümetinin Çin özelliklerine sahip KİT reformunu sürdürmesiyle kötüleşti.Avrupa Birliği Ticaret Odası Başkanı Joerg Wuttke de şu ifadeleri kullandı: “SOE’leri yönetilebilir bir boyuta indirmek yerine, onlar için en uygun şey geri kalanının içinde çalışması ve özelleştirilmesi için endüstrileri belirlemek.”
Bugün verdiği demeçte ise Wuttke, Çin’in son yıllarda ekonomisini yeniden yapılandırma konusunda bazı agresif yollara girdiğini söyledi. Ancak yetkililerin, çok ihtiyaç duyulan reformları yaparak değil ekonomiye daha fazla para pompalayarak büyümeyi destekliyor gibi göründüklerini ekleyerek şöyle dedi:
“Bazen, aslında Çin’in uyanmasını ve ekonomiye yalnızca para akıtamayacağınızı görmesini istiyorsunuz. Asıl yapmanız gereken yapıyı değiştirmek.”Wuttke ülkenin bir çıkmazda olmadığını ancak açılmanın dış rekabet istemeyen çıkar grupları tarafından bozulduğunu gördüklerini aktararak; “ekonomik dalgalanmalar nedeniyle şu anda bunun tam zamanı olduğunu düşünüyoruz” dedi. Neticede dünyanın ikinci en büyük ekonomisindeki büyüme ABD ile ticaret savaşının da etkisiyle yavaşlıyordu.
Bazı ekonomistler de tarife anlaşmazlığının Çin ekonomisine ABD’den daha fazla zarar vereceği konusunda uyarmışlardı çünkü Asya ülkesi göreceli olarak daha fazla ticarete bağımlıydı. Wuttke de bu dalgalanmalar göz önüne alındığında Çin hükümetinin ekonomiyi daha rekabetçi hale getirmeye odaklanma zamanının geldiğinin üzerini çizdi.
Çin’in güney Guangdong eyaletinde ekonomisini serbestleştirme konusunda bir miktar başarı kazandığına dikkat çekti. Bildiriye göre Çin, Guangdong’da ilk özel ekonomik bölgesini geliştirmişti ki bu yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor ve işletmelerin kendi isteklerini takip etmelerini sağlıyordu.