
Koronavirüs pandemisini oldukça şiddetli bir şekilde geçiren Avrupa, yeni normal için harekete geçti. Mart ayının ortasından bu yana kapalı olan Avrupa ekonomileri, kademeli bir şekilde tedbirlerini gevşetiyor. Yeni normal olarak tanımlanan bu dönemde, iş aktiviteleri temkinli bir şekilde başlayacak.
Roma’da barlar paket servise başlarken, Berlin’de Almanya Casus Müzesi ve Viyana’da berber salonları açılıyor.Avrupa’da Pazartesi itibarıyla İtalya, İspanya, Yunanistan, Portekiz ve Almanya tedbirleri yumuşatmaya başladı. Şimdi ise kamusal yaşam düzeninin yeni normal olarak tanımlanan sürece uygun işlemesini sağlamak kalıyor.
Yeni normal, eskiye göre daha yavaş bir düzen anlamına geliyor. Kısıtlamaları tam olarak kaldırmak risk olarak görülüyor ve kademeli bir geçiş uygulanması gerekiyor. Ekonomiler üzerindeki baskı, kısıtlamalarla arttıktan sonra şimdi bir rahatlama görülmesi tahmin ediliyor.
Euro Bölgesi, yılın ilk çeyreğinde 25 yılın en keskin çeyreklik düşüşünü kaydetti. Avrupa Merkez Bankası, %3,8 daralan ekonominin bu yıl %5 daralmasını öngörüyor. Daha kötü bir senaryoda ise %8 – %12 arası bir daralma bekleniyor. 2022 yılından önce de üretimin pandemi öncesi seviyelere gelmesi mümkün görülmüyor.
Avrupa öncü göstergesi Stoxx 600, ilk işlemlerde yüzde 1,7 artış gösterirken, tüm sektör ve önemli borsalar olumlu bölgeye girdi.
Avrupa işlemlerin, petrol ve gaz stoklarındaki yüzde 4,3’lük artış öncülük etti. Stoxx 600 endeksi, TSİ 10:45 itibarıyla yüzde 1,68 oranında artıda 333,6 puanda seyrediyor. Endeks, kısıtlamaların açıklanmaya başlandığı 18 Mart tarihinde 275,92 puana kadar gerileme kaydetmişti.
Kısıtlamaların hafifletileceği haberlerinin çıkmaya başladığı ve vaka sayılarının yatay seyrettiği görülen Nisan sonunda endeks, ise 347,21 puana kadar toparlanmıştı. Endeks, yılbaşından bu yana yüzde 20 civarında eksi yönlü performans gösterirken, 1 yıllık bazda yüzde 14,4 oranında ekside performans kaydetti.
Pazartesi itibarıyla ekonomisini açmaya başlayan İtalya’nın göstergesi FTSE MIB, yüzde 2 civarında yükselişle 17 bin 375 puandan işlem görüyor.
Endeks, koronavirüsün ülkede yayılması ve kısıtlamaların açıklanmasıyla 8 yılın en düşük seviyelerine geriledi. 16 Mart’ta 14 bin 153 puana gerileyen endeks, Şubat ayının ortasında 25 bin 500 puan sınırına kadar yükselmişti. Endeks yılbaşından bu yana yüzde 26,15 oranında eksi performans gösterdi.
İtalya, koronavirüsün Avrupa’daki merkezi oldu. İlk başta alınan önlemlerdeki hatalar, ülkeyi zirveye taşıdı ve Çin’deki rakamları kısa sürede aştı. Ülkede 212 bine yakın vaka, 29 bin ölüm ve 83 bin civarında iyileşen hasta sayısı bulunuyor.
Alman DAX 30 yüzde 2,15 oranında artıda işlem görürken, yılbaşından bu yana yüzde 20 civarında eksi yönlü performans kaydetti. Fransız CAC 40 ise bugünkü işlemlerde yüzde 2,54 oranında yükseliyor. CAC 40, yılbaşından bu yana yüzde 25 civarında ekside yönlü performans kaydederken, 1 yıllık bazda yüzde 16,61 oranında ekside getiri sunuyor.