Londra merkezli girişim sermayesi şirketi MMC Ventures tarafından yayınlanan yeni bir rapor, Avrupa’da kendisini yapay zeka girişimi olarak tanımlayan şirketlerin yaklaşık yarısının aslında yapay zekayı kullanmadıklarını gösterdi.
Salı günü yayınlanan araştırmada, yapay zekanın Avrupa’daki 2.380 yapay zeka girişiminin yüzde 40’ı tarafından sunulan ürünlerin önemli bir parçası olduğuna dair hiçbir kanıt bulunamadığı belirtildi. Raporun yazarları 13 AB ülkesindeki girişimlerin faaliyetlerini, işlevlerini ve finansmanını ayrı ayrı inceledi ancak çalışmaya katılan hiçbir girişimin adını açıklamadı.
Bulgular yapay zeka teriminin kendini teknoloji inovasyonunun ön saflarına yerleştirmek ve yatırım çekmek isteyen girişimler için nasıl yaygın bir ifade haline geldiğini ortaya serdi.MMC araştırma başkanı David Kelnar da Salı günü verdiği demeçte; “Etrafta çok fazla aldatıcı reklam var ancak yatırımcı olarak değer katmayı umduğumuz yollardan biri bunun anlaşılmasını kolaylaştırmak ve teknolojiyi vurgulamak” dedi. Kelnar her 12 girişimden birinin yapay zekayı operasyonunun çekirdeğine koyduğunu söyleyerek Avrupa’nın bir yapay zeka girişimi çağına girdiğini vurguladı. Keza MMC Ventures’in 2015 yılındaki çalışmasında, yalnızca 50 girişimden birinin yapay zekayı benimsediği sonucuna ulaşılmıştı.
MMC anketinde de yapay zeka şirketlerinin 2015’ten bu yana geleneksel yazılım şirketlerine göre yüzde 15 ila yüzde 50 arasında daha fazla sermaye topladığını gösterdi. Yapay zeka firmaları aynı zamanda yazılım firmalarından daha yüksek değerlemeler elde etmişti. Fikri mülkiyet hukuku firması Gill Jennings and Every’den Peter Finnie de şirketlerin işlerini daha yatırım yapılabilir hale getirmeye çalıştıkları için yapay zeka patent dosyalamalarında artış olduğu yönünde görüş bildirdi.
Şirketler ve düzenleyiciler de yapay zekanın birleşik bir tanımının olmamasını problem olarak görüyorlardı. Avrupa Komisyonu da sistemlere çevrelerini analiz etme izni veren ve bir dereceye kadar özerk karar almalarını sağlayan bir teknoloji olarak genişçe tanımlıyordu. Komisyon şu anda yapay zeka ile ilgili tanımlar üzerine kesinlik getirmeye ve bunun etik amaçlar için kullanılmasını güvence altına almaya çalışıyordu.
Avrupa Komisyonu’nun Yapay Zeka Direktörü olan Lucilla Sioli geçen hafta; “bu yaklaşımı doğru anlamamız çok önemli” demişti. MMC’nin raporuna göre, Avrupa’da, Birleşik Krallık yapay zeka girişimlerine en çok ev sahipliği yapay yerdi. İngiltere’nin profili, Google’ın 2014’te satın aldığı bir İngiliz araştırma şirketi olan DeepMind gibi girişimler tarafından yükseltilmişti. Ayrıca sağlık hizmetleri, Avrupa’daki yapay zeka girişimleri için en popüler sektörken finans, medya, eğlence ve perakende sektörleri de popüler endüstriler arasındaydı.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.