
IHS Markit tarafından hazırlanan Avrupa Sektör Satın Alma Yöneticileri Endeksi anketinin Kasım 2021 sonuçları yayımlandı. Açıklanan sonuçlara göre; hizmet sektöründeki belirgin büyüme dikkat çekti. Ancak otomobil üretiminde devam eden bir düşüş gözlendi.
Ekim ayında Avrupa otomobil ve oto parçaları sektöründe üretimde ve yeni siparişlerde daha fazla düşüş gözlenmişti. Yeni işlerde yaşanan düşüş hızlanarak Mayıs 2020’den Ekim ayına kadar en zayıf 12 aylık üretim görünüme neden olmuştu.
Enflasyonist baskıların şiddeti hissedilmeye devam edilirken, 12 sektörün girdi fiyatları enflasyonu ilan ettiği gözlendi. 10 sektör ise ay boyunca rekor çıktı fiyatları enflasyonu ile karşı karşıya kaldı.
Avrupa’da medya sektörü, Mayıs 2000’den bu yana en güçlü aktivite artışı ile Kasım ayında Avrupa’nın en hızlı büyüyen sektörü oldu.
Medya sektörü, Nisan 2015’ten bu yana ilk kez büyüme sıralamasında üst sıralarda yer aldı. Endüstriyel hizmetler, bankalar, ulaşım, yazılım ve hizmetlerde de güçlü ve hızlı büyüme oranları dikkat çekti. En hızlı büyüyen ikinci imalat sektörü ise Şubat ayından bu yana en yavaş genişlemeyi göstermesine rağmen teknoloji ekipmanları oldu.
Üç imalat sektörü ise Ekim ayındaki gibi Kasım’da da daha düşük üretim kaydetti. Sektörün yeni siparişlerde Eylül ve Ekim’e göre daha yavaş bir düşüş kaydetmesine ve üretim beklentilerini üç ayın en yüksek seviyesine çıkarmasına rağmen en güçlü düşüş yine otomobil ve oto parçalarında gözlendi.
Girdi fiyatlarındaki en yüksek enflasyon oranı, Kasım’da rekor artış kaydeden 12 sektörden biri olan kimyasallarda kaydedildi. İkinci sırada teknolojik ekipman ve makine-ekipman izledi. Kimyasallar, otomobiller ve oto parçaları başta olmak üzere 10 sektör çıktı fiyatlarında rekor artış kaydetti.
IHS Markit ulusal imalat ve hizmet PMI anket verilerinden derlenen mevsimsellikten arındırılmış Euro Bölgesi Verimlilik PMI ise Kasım’da değişmeden kalarak 50,3 düzeyinde gerçekleşti. Sekizinci ayında da büyüme kaydeden verinin genişleme oranı Kasım dönemi boyunca en zayıf ve uzun vadeli ortalamasının altında kaldı.
Hizmet sağlayıcılar arasındaki büyümede marjinal artış, mal üreticilerindeki daha hızlı düşüşü dengeledi. İtalya’da toplam üretkenlik daha hızlı bir oranda artarken, Fransa yenilenen verimlilik kazanımları kaydetti. Almanya’daki gerileme ise 2020 ortasından bu yana en hızlı şekilde hızlandı.