Avrupa Merkez Bankası Başkanı (ECB) Christine Lagarde, CNN’e verdiği röportajla gündeme geldi. Lagarde, söyleşiyi Twitter hesabından “Avrupa’nın toparlanması ve Avrupa Merkez Bankası’nın buradaki rolü üzerine harika bir sohbet” diyerek tanımladı.
kolayca yatırım yapın
Bunun için CNN haber sunucusu Richard Quest’e teşekkürlerini sundu. “2021 iyileşme yılı olacak” yorumuyla dikkat çeken ECB Başkanı, bunun nedenlerini ve ECB’nin Avrupa’nın ekonomilerini desteklemek için basıl uzun vadede işin içinde olacağını açıkladı.
Christine Lagarde ilerideki iyileşme yolunda birinci önceliğin aşılama olduğunu vurguladı. İkincisininse ekonomik teşvikin uygulanması olduğunu çünkü 2021’e paranın yağması gerektiğini belirtti.
Merkez bankalarının artık oyunda yalnız olmadıklarını söyleyen Lagarde, maliye politikası ve para politikasının birlikte ilerlediklerini ve toparlanmanın gerçekleşmesi için zemin hazırladıklarını aktardı.
Covid boyunca açıklanan ve dünya çapında artan borç seviyeleri endişe uyandırırken Lagarde, Avrupa Birliği’nin çok fazla borç alacağından endişelenmediğini belirtti. Bunun yerine, en büyük korkusunun, ekonomik planların nasıl sert bir şekilde değil kademeli olarak kaldırılacağı olduğunu ekledi.
Yani hükümetlerin doğru zaman gelmeden iş garantilerini ve gelir desteklerini zalim bir şekilde çekebileceklerinden duyduğu endişenin üzerini çizdi. Lagarde, hem hükümetler hem de merkez bankaları tarafından duyurulan benzersiz paketlere rağmen ekonomi iyileşmeye başlasa ve toparlanma gerçekleşse bile politikacıların desteği vaktinden önce geri çekmemesi gerektiğini savundu.
Avrupa Merkez Bankası’nın uzun vadede dahil olacağını dile getirdi. ECB, Aralık’taki en son tahmininde, Avrupa ekonomisinin 2021’de %3,9 oranında büyüyeceğini ve çıktının 2022’nin ortasına kadar salgın öncesi seviyelere ulaşacağını öngördü.
Lagarde, bu tür tahminlerin büyük oranda Avrupa Birliği’nde yavaş bir başlangıç yapan aşı uygulamasına bağlı olduğunu kaydetti. Geçen ayın sonlarında, aşı üreticisinin söz verilenden daha az doz vereceğini söylemesinin ardından AB liderleri ile AstraZeneca arasında çıkan tartışma kamuoyuna yayıldı.
Lagarde bu noktada her hafta daha çok aşıya sahip oldukların ancak insanlarının henüz aşılanmadığını söyledi. Dolayısıyla sürü bağışıklığına sahip olmalarının biraz zaman alacağını, bunun da kendi içinde tatmin edici olmayacağını çünkü varyantların bulunduğunu kaydetti. Lagarde, diğer anahtarın yardım programlarının uygulanması olacağını ekledi.