
Avrupa Merkez Bankası (AMB) bölge ekonomisinin resesyon sinyalleri vermesinden bu yana negatif faiz politikası içinde bulunuyor. Konuya yakın bazı kaynaklardan ulaşılan bilgiye göre, Euro Bölgesi’ndeki maliye bakanlarının bir kısmı AMB’nin izlediği bu negatif faiz tutumuna sıcak bakmıyor.
Bu durum AMB yetkililerinin bölgedeki maliye bakanlarıyla gerçekleştirdiği özel görüşmeler neticesinde su yüzüne çıkıyor. Yetkililer AMB’nin negatif faiz politikasına karşı bakanların pek de olumlu olmayan tepkileriyle karşı karşıya kalıyor.Negatif faiz konusunda ortaya çıkan bu karşıt duruşlar AMB’nin yeni Başkanı Christine Lagarde’ın zor durumda kaldığını gösteriyor. Haber kaynağının iddialarına göre başta Kuzey Avrupa olmak üzere Euro Bölgesi’nde bulunan bazı maliye bakanları, ekonomiyle alakalı yapılan her özel görüşmede negatif faizin getirdiği olumsuzluklardan bahsetti.
Bu olumsuzluklardan birinin tasarruflar ve emeklilik sistemleri üzerindeki negatif etkiler olduğunu söyleyen bakanlar, negatif faize yönelik muhalif duruş sergilediklerini açıkça gösterdi. Bu durum karşısında AMB’den gelen hamle, hükümetlerin ekonomiyi teşvik amaçlı daha büyük adımlar atması halinde negatif faiz döngüsünün daha fazla devam ettirilmeyeceğini açıklamak oldu.
Yaşanan bu gerilimin ortaya çıkardığı bir başka durum da merkez bankaları yetkilileri arasında önemli bir görüş ayrılığının varlığı oluyor.Lagarde ise birbiriyle uyuşmayan farklı görüşlerin çatıştığı bir ortamda AMB’nin nasıl bir politika izleyeceğine ilişkin yol belirlemeye çalışıyor. Onun görevi başındaki ilk aylarında bu tarz bir durumla karşı karşıya kalmasının kendisi için kolay olmayacağı düşünülüyor.
Maliye bakanlarının negatif faize yönelik duyduğu endişeler, AMB’nin bağımsız çalışan bir kurum olması nedeniyle hayati bir önem taşımayabilir. Fakat yine de bu tarz karşı gelişler politik görüş birliğini azaltıyor ve AMB’nin izlediği yol seçmenlerin kararlarını etkiliyor.
Bu hafta Brüksel’de gerçekleştirilecek Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısına katılacağı öğrenilen Lagarde, burada önemli konuları ele alacak. Euro Bölgesi’ne ilişkin planlanan önlemler olan kurtarma fonu ve ortak mevduat sigortası gibi meseleler enine boyuna incelenecek.