PwC Luxembourg ve Lüksemburg Finans Merkezi’mi tanıtma ve geliştirme ajansı Finans için Lüksemburg tarafından yapılan ortak bir çalışma, Avrupa’nın finansal hizmetler sektörünün bozulmadan hayatta kalmak ve rekabet gücünü korumak için kendini yeniden icat etmesi gerektiğini gösterdi.
Pazartesi günü yayınlanan raporda Avrupa’nın bankalarına ve varlık yöneticilerine, ödeme hizmeti sağlayıcılarına ve sigortacılara “Amazonlaşma’yı” proaktif olarak benimsemeleri için çağrıda bulunuldu.
Neticede Avrupa finans sektörü, son on yılda ABD ve Çin’deki meslektaşlarına karşı önemli bir pay kaybetmişti.Raporda; Çin’in bankacılık sektörünün 2007’den bu yana küresel sermayedeki payını neredeyse hiçbir şeyden %53’e çıkarırken Avrupa’nın pazar payının %73’ten %18’e düştüğü belirtildi. Avrupalı bankaların halihazırda karlılık sorunları yaşadığı bildirilirken PwC araştırmacıları yaklaşmakta olan düzenlemelerin zaten zorlayıcı olan borç verme gereksinimlerini artıracağını öne sürdü. Yeni çevrimiçi platformların kıtanın finansal hizmetler endüstrisi ile baskın müşteri arayüzü olacağı, Amazon’a benzer hizmetler sunacağı dile getirildi.
Bank of America Merrill Lynch, bu tekeli elde etmek isteyen Wall Street yarışmacısının bir örneği. Ekim 2018’de banka, perakende bankacılık ve yatırım yönetimi aracılık yetenekleri arasındaki uygulaması ile kesintisiz bir geçiş mekanizması tanıtmıştı. Öte yandan PwC’nin araştırması, geçtiğimiz hafta Bain&Company’den yayınlanan raporu anımsattı. Nitekim yönetim danışmanlığı şirketinin partneri Mike Kuehnel, raporun ardından Avrupa bankaların Wall Street’in akranlarını yakalamak istiyorlarsa teknoloji yatırımı ve ortaklıklara duyulan ihtiyacı vurguladı.
Örnek olarak JP Morgan’ı ele alan Kuehnel, bankanın yıllık bazda teknolojiye 11 milyar dolar harcadığını ve bunun ardında fazlasıyla adanılmış bir gündem olduğunu belirtti. JP Morgan’ın eski sistemlerini sürdürmek yerine daha çok yeni teknolojilere yatırım yapmak ve inovasyonu teşvik etmenin önemini anladığını anlattı. Tüm bunların yanında Avrupa finans sektörünün önünde bir de Brexit sonrası çoklu kutuplaşma engeli vardı.
Dolayısıyla daha geleneksel oyunculara, küresel ölçekte rekabetçi kalmak istiyorlarsa odaklanmalarını ve yatırım yapmalarını önerdi. “Firmalara uygun maliyetli, çevik ve yetkin hale gelmeleri, verilerin ve yeni teknolojilerin kullanımına öncelik vermeleri için kendilerini rahatsızlığa sokmalarını öneriyoruz.” diyen Parkhouse, sınır ötesi hizmetlerin derinleştirilmesi ve yenilik ve dijitalleşmeye yeniden vurgu yapma çağrısında bulundu.
Bunun ulusal düzeyde uyumun yanı sıra AB’nin bankacılık ve sermaye piyasası birliğini (CMU) tamamlayarak başarılabileceğini söyledi. Lüksemburg Maliye Bakanı Pierre Gramegna, CMU’nun tamamlanmasının bir öncelik olması gerektiğini çünkü bunun tek pazarın daha da hızlandırılmasına yardımcı olacağını ve daha geniş bir sınır ötesi finansman kaynağına ve yatırım fırsatlarına erişimi arttıracağını savundu.
“Çelişkili bir biçimde, Brexit yalnızca geri kalan AB üye ülkelerinde AB yanlısı duyarlılığı arttırmakla kalmadı, aynı zamanda finans veya diğer sektörlerde, dünyanın en büyük ekonomisine ve ticaret bloğuna sınırsız erişime sahip olmanın faydalarını vurguladı” dedi.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.