Avrupa Birliği (AB), Pakistan’ı yüksek riskli ülkeler listesinden çıkardı. Kararın, Pakistanlı kuruluşlar ve bireyler tarafından yasal ve finansal işlemlerin maliyetini ve süresini kolaylaştıracağı belirtildi.
Pakistan Ticaret Bakanlığı bugün haberi açıklayan bir bildiride, Pakistan’ın 2018’de listelenmesinin şirketleri etkileyen düzenleyici bir yükle sonuçlandığını aktardı. Ayrıca şu ifadeleri kullandı:
“Yeni gelişme, Avrupalı ekonomik operatörlerin konfor seviyesini artıracak ve Pakistanlı kuruluşlarla AB’deki bireyler tarafından yasal ve mali işlemlerin maliyetini ve süresini kolaylaştıracak.”
Pakistan Dışişleri Bakanı Bilawal Bhutto Zardari de AB’nin Pakistan’ı yüksek riskli üçüncü ülkeler listesinden çıkarmasına ilişkin şöyle dedi:
“Pakistanlı işletmeler ve bireyler artık Avrupalı yasal ve ekonomik operatörler tarafından gelişmiş müşteri durum tespitine tabi tutulmayacaktır.”
Yüksek riskli üçüncü ülkeler listesi, AB’ye göre birliğin mali sistemine önemli tehditler oluşturabilecek mali suçları ve terörizm finansmanını önleyecek yeterince sağlam bir düzenleyici ve yasal sisteme sahip olmayan ülkeleri içeriyor. Listeye bir ülke eklendiğinde, özellikle gelişmiş incelemelere ve iş yapma maliyetini artıran ek önlemlere tabi tutuluyor.
AB’nin son hamlesi ile Pakistan, 4 yılın ardından artırılmış izleme kapsamındaki ülkeler listesinden çıkarıldı.
Maliye Bakanlığı eski danışmanlarından olan Khaqan Najeeb, AB’nin kararını Pakistan’ın riskli ülke listesinde vurgulanan ve bir ülkenin uluslararası borçlanma kapasitesini ciddi şekilde kısıtlayabilen stratejik eksiklikleri gidermedeki başarısının kanıtı olarak gösterdi.
Adımın, AB’nin Pakistan’ın sistemlerindeki zayıflıkların iyileştirildiğini ve ülkenin artık mali suçları ve terörün finansmanını önleyebileceğini kabul ettiğini gösterdiğini ekledi.