
Avrupalı teknoloji girişimleri son dönemde inanılmaz bir hızda ilerliyor ve gelinen durum ortaya koyulan verilerle giderek dikkat çekici bir hal alıyor. Keza Avrupalı teknoloji girişimlerinin halka arzda gösterdikleri başarı da bu durumu gözler önüne seren gerçeklerden biri oldu.
Risk sermayesi şirketi Atomico tarafından yayınlanan rapora göre yılbaşından bu yana kadar Avrupa’da ABD’den iki katından daha fazla teknoloji halka arzı gerçekleştirildi ve Avrupalı şirketler ABD’li rakiplerine kıyasla katbekat üstün performans sergiledi. Finlandiya Helsinki’de düzenlenen bir teknoloji konferansında yayınlanan araştırma; yatırımcıların Avrupalı girişimlerden büyük getiriler elde edeceğini akla getirdi.
Raporda Londra Borsası’ndan alınan verilere dayanarak, şimdiye dek Avrupa’da 69 teknoloji şirketinin ABD’de ise 28 teknoloji şirketinin halka arz edildiği belirtildi.Ayriyeten 2018 yılında halka açılan Avrupa teknoloji şirketlerinin hisse fiyatlarını yüzde 222 oranında arttırırken, buna karşılık ABD teknoloji halka arzlarının yüzde 42’lik kazançları olduğu kaydedildi. Atomico’nun partneri ve araştırma başkanı olan Tom Wehmeier de raporla ilgili; “bu yıl, Avrupa teknoloji ekosistemi için inanılmaz bir yıl oldu” açıklamasını yaptı.
Keza Avrupa’da halka arz edilen 69 teknoloji şirketinin 62’si 1 milyar doların altında piyasa değerine sahipti. Araştırma ayrıca giderek artan sayıda Avrupa unicornunun 1 milyar doların üzerinde değerlemeye sahip olduğunu aktardı. Buna göre Avrupa’da bu yıl 17 yeni unicorn doğmuştu ve rakam geçen yıl eklenen unicornların iki katı seviyesindeydi. Bunların arasında kısa süre önce Japonya ve Singapur’dan yeşil ışık aldığını duyuran Revolut, fintech Monzo ve Estonyalı araç paylaşım girişimi Taxify vardı.
Ve Spotify’ın Avrupalı kurucuların küresel sahnede rekabet edemeyeceği yönündeki yaygın görüşü haksız çıkardığını vurguladı. Raporda Avrupa’nı teknoloji sektörüne 23 milyar dolarlık rekor yatırım yapılacağının tahmin edildiği ve 5 yıl önce sektöre yalnızca 5 milyar dolar yatırım yapıldığı belirtildi. Wehmeier burada Avrupa’nın ABD’dekinin aksine yatırım tutarının yanı sıra fonlama anlaşmalarını sayısında da büyüme gördüğünün üzerini çizdi.
Avrupa’da başlıca sermaye kaynaklarından birinin bu yıl Avrupa teknolojisi için 1 milyar dolar değerden fazla yatırım turuna katılan Çin olduğu bilgisi de verildi. Çünkü Çin, ABD gibi ülkeler ticaret ve güvenlik konusunda daha kısıtlayıcı politikalar benimsemiş olduğu için Avrupa’daki ayak izini hızla artırıyordu. Zaten raporda da bu durum açıkça belirtilerek; “Asya yatırımcılarının Avrupa teknoloji ekosistemindeki etkisi son yıllarda önemli ölçüde arttı” denildi.