Asya Kalkınma Bankası (ADB) tarafından yayımlanan yeni rapor, Asya ve Pasifik bölgesinin 2000 yılında yüzde 26,3 iken 2019’da yüzde 34,9 paya ulaşarak küresel gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYİH) en büyük katkı sağlayan bölge haline geldiğini belirtti.
ADB Baş Ekonomisti Yasuyuki Sawada da raporda; “Asya-Pasifik bölgesi, son yirmi yılda muazzam bir gelişme kaydetti ve milyonlarca insanı yoksulluktan kurtarırken küresel GSYİH’ye en büyük katkı sağlayan yer oldu” dedi.
Temel Göstergeler 2020’nin Asya-Pasifik’in küresel yatırım ve ticarette artan etkisini vurguladığı belirtilirken bölge ekonomilerinin 2019’da toplam küresel doğrudan yatırımın üçte birinden fazlasını aldığı, bölgenin küresel ihracat payının 2000’deki %28,4’ten 2019’da %36,5’e yükseldiği aktarıldı.
Bölgedeki rapor veren ekonomilerin yarısından fazlasnın 2019’da %4 veya daha yüksek bir GSYİH büyüme oranı kaydettiği eklendi.#ADBNEWS: ADB’s annual statistical report, Key Indicators for Asia & the Pacific 2020, presents a comprehensive set of economic, financial, social, & environmental indicators including for the Sustainable Development Goals, for ADB’s 49 regional members.https://t.co/TiivU71Avk
— Asian Development Bank (@ADB_HQ) September 10, 2020
Bununla birlikte söz konusu kazanımların artan işsizlik ve düşen gelirle Covid-19 tarafından tehdit edildiği söylendi.
Asya Kalkınma Bankası’nın yayımladığı bölge için yıllık istatistik raporunun son baskısının ADB’nin 2000-2019 yıllarını kapsayan 49 bölge üyesi için Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG’ler) dahil, kapsamlı bir ekonomik, finansal, sosyal ve çevresel göstergeler seti sunduğu bildirildi.
Raporda pandeminin etkileriyle güçlendirilmesi muhtemel, kalkınma sürecindeki eğilimler ve kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınmanın zorlukları tartışıldı.
Öte yandan ADB, Haziran ayında yayımladığı raporda gelişmekte olan Asya, koronavirüs nedeniyle 2020’de neredeyse hiç büyüme kaydetmeyeceğini öngörmüştü.
2020 yılında bölgenin sadece yüzde 0,1 büyüme kaydedeceğini tahmin eden ADB, 2021’de ise yüzde 6,2’lik toparlanmaya işaret etmişti.
ADB Baş Ekonomisti Yasuyuki Sawada; “Asya ve Pasifik’teki ekonomiler, kilitlenmeler yavaş yavaş azaltılsa ve belirli ekonomik faaliyetler yeni normal senaryoda yeniden başlasa bile, bu yıl COVID-19 salgınının darbesini hissetmeye devam edecek” ifadelerini kullanmıştı. Çin’in bu yıl yüzde 1,8 ve 2021’de yüzde 7,3 büyümesinin beklendiği söylenirken Hindistan için yüzde 4’lük küçülmeye işaret edilmişti.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.