
Asya hisseleri, haftanın son işlem gününde büyük bir düşüş yaşadılar. Bunun nedeni ise Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) gelecek hafta yapacağı toplantıda alacağı para politikası kararının, beklenenden daha az agresif olacağına yönelik tahminler oldu.
Anakara Çin hisseleri, işlem gününün sonuna doğru yükselmeye başladığı için Şanghay bileşiği yüzde 0,24 artışla 2.944,54 seviyesine yükseldi.Shenzhen bileşeni ise kademeli olarak 8.349,00 seviyesine kadar çıktı. Hong Kong’daki Hang Seng endeksi, dün açıklanan ihracat verileri ile yüzde 0,69 oranında düştü. Hong Kong’da, ihracat Haziran ayında en büyük yıllık düşüşüne işaret ederken, 3,5 yılın en kötü verileri gerçekleşti.
Japonya’daki Nikkei 225 endeksi ise yüzde 0,45 oranında değer kaybederek 21.658,15 puandan kapandı. Endeks, ağırlıklı Softbank Group hisse senetleri yatırım fonlarının devamı niteliğindeki Vizyon Fonu 2‘yi başlattıktan sonra yüzde 1,09 oranında değer kazandı. Topix endeksi ise işlem gününü yüzde 0,4 oranında düşüşle 1.571,52 puandan tamamladı.
Otomobil üreticisi Nissan Motors hisseleri, şirketin kazanç raporu ve işten çıkarma haberleri ile yüzde 3,21 oranında düştü.Nissan’ın işletme karı, birinci çeyreğe göre yüzde 95,5 oranında düşerken, dünya çapında 12.500 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Güney Kore’de ise Kospi endeksi yüzde 0,4 oranında düşüşle 2.066,26 puandan günü tamamlarken, Avustralya’nın S&P / ASX 200 endeksi de yüzde 0,36 oranında değer kaybıyla 6.793,40 puandan günü kapattı.
Tokyo, 2 Ağustos gibi kısa bir sürede en az ticaret kısıtlamasıyla Seul’u beyaz bir listeden çıkarmaya karar verdi. Genel olarak Japonya hariç MSCI Asya endeksi yüzde 0,59 oranında düşüş kaydetti.
FED’in gelecek hafta yapacağı toplantıda para politikasında beklenenden daha az agresif olacağına yönelik endişeler artıyor.Bu, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin bölgedeki resesyon riskinin daha önce faiz indirimi ve daha fazla parasal gevşeme sinyalinin olmasına rağmen düşük olduğunu söylemesinden kaynaklandı. Bazı traderlar, merkez bankasının gevşetme önlemlerinde o kadar agresif olmayacağı ve FED’in gelecek hafta toplandığında bunu izleyebileceğini düşünüyorlar.
Mizuho Bank’ta ekonomi ve strateji sorumlusu olan Vishnu Varathan, “AMB, ne olursa olsun pazarları hayal kırıklığına uğrattı; mahkumiyet, bağlılık, detaylardaki eksiklik, güvercin duruşunu ve ön yargıyı hafifletti,” dedi. Varathan, AMB’nin cılız açıklamalarından ziyade gelecek hafta FED’in nasıl bir yol izleyeceğine yönelik soruların ön plana çıktığını belirtti.
PNC’nin üst düzey ekonomisti olan William Adams ise Temmuz ayında yapılacak 25 baz paunlık kesinti, Ekim ayında bir başka indirimin aranmasına neden olacağını söyledi. Adams, “Bunların, sigortaların ABD’deki yakın vadede durgunluğa gittiğimiz için değil, genişlemeyi uzatmak için yapıldığını görüyoruz,” dedi.
Doların önemli paralar karşısındaki değerini izleyen dolar endeksi, dün 97,6 seviyesinin altını gördükten sonra bugün 97,816 seviyesindeydi.Güvenli liman olarak görülen Japon yeni ise bir önceki seansta dolar karşısında 108,4 seviyesinin altına keskin bir düşüş kaydederken, 108,61 seviyesinden işlem görmeye başladı. USD/JPY paritesi, dünkü işlemlerde hızlı bir çıkış yakaladıktan sonra kapanışı 108,63 yenden yaptı. Bugün ise yatay bir seyir izledi ve TSİ 14:00 itibarıyla yüzde 0,03 oranında artıda seyrederek 108,66 yenden alıcı buldu.
Avustralya doları ise dünkü işlemlerde 0,696 doların üstünde seyrettikten sonra bugün 0,6939 dolara geriledi. AUD/USD paritesi, dünkü işlemlerde düşüş eğilimi sürdürdü ve günü 0,6949 dolardan yaptı. Yeni güne ise düşüşle başlayan parite, TSİ 14:00 itibarıyla yüzde 0,29 oranında ekside seyrederek 0,6928 dolardan alıcı bulmaya başladı.
Petrol fiyatları ise Asya işlemlerinde öğleden sonra yükseliş kaydederken, uluslararası gösterge Brent tipi ham petrol, varil başına yüzde 0,22 oranında yükselişle 63,53 dolardan işlem gördü. ABD ham petrolü ise varil başına yüzde 0,52 oranında yükseldi.