Asya Kalkınma Bankası (ADB), Çin ve Hindistan gibi ekonomilerin yer aldığı bölge için son raporunu yayımladı. Temmuz ayında Çin için büyüme tahminini düşüren ve aşağı yönlü revizyonda ülkenin sıfır Covid politikalarını gerekçe gösteren ADB, bir kez daha Çin’in politikalarını öne sürdü.
Dün yayımlanan rapor, gelişmekte olan Asya gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) 30 yıldan fazla bir süredir ilk kez Çin’den daha hızlı büyüyeceği yönünde tahminiyle de dikkat çekti. ADB Eylül raporunda, Çin hariç gelişmekte olan Asya’nın 2022’de yüzde 5,3, Çin’in ise yüzde 3,3 büyümesini beklediğini aktardı.
“En son 1990, Çin büyümesinin yüzde 3,9’a yavaşladığı ve bölgenin geri kalanında büyümenin yüzde 6,9 olduğu zamandı” ifadeleriyle durumu detaylandırdı. Bununla birlikte her iki rakam da önceki tahminlere kıyasla kayda değer oranda düşürüldü. Temmuz’da Çin için büyüme beklentisi yüzde 4 olarak verilmişti.
Diğer taraftan ADB, artan zorluklar ortasında gelişmekte olan Asya ve Pasifik’teki ekonomik büyüme tahminlerini 2022’de yüzde 4,3’e ve 2023’te yüzde 4,9’a düşürdü. Nisan ayında bölge ekonomisi için 2022 tahmini yüzde 5,5 iken 2023’te yüzde 5,3 büyümeye işaret edilmişti.
Aşağı Yönlü Revizyonlarda 3 Ana Gerekçe!
Aşağı yönlü revizyonlarda Asya Kalkınma Bankası üç ana neden verdi. Bunları, merkez bankaları tarafından artan parasal sıkılaştırma, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Çin’de tekrarlanan COVID-19 karantinalar olarak açıkladı.
Aynı zamanda artan enflasyonist baskılar ortasında bölgede fiyat artışlarının daha da artacağını öngördü. Buna göre gelişmekte olan Asya’da bu yıl enflasyon, yüzde 4,5’e ulaşacak. Önceki tahmin yüzde 3,7 idi.
2023 için enflasyon tahmini de yüzde 3,1’den yüzde 4’e yükseldi. Bölgedeki enflasyon diğer yerlere göre daha düşük kalırken, arz kesintilerinin gıda ve yakıt fiyatlarını artırmaya devam ettiği eklendi.