Kasım ayında açıklanan PMI verileri, Asya’nın büyük üretici ülkelerinde talep koşullarının hâlâ zayıf olduğunu ortaya koydu. Çin’de fabrika aktivitesi yeniden daralmaya dönerken, Japonya, Güney Kore ve Tayvan da gerileme bölgesinde kaldı.
Ekonomistler, Çin limanlarında konteyner hareketinin neredeyse yatay seyrettiğini, yüksek stokların üretimi sınırlamaya devam ettiğini ve fiyat baskılarının deflasyon sinyalleri verdiğini belirtiyor.
Buna karşın Capital Economics analistleri, son aylarda Asya genelinde güçlü ihracat artışlarının PMI verileriyle tam uyumlu olmadığını, ihracata dayalı sektörler için kısa vadeli görünümün hâlâ olumlu olduğunu vurguluyor.
İhracatçılar Washington’un yeni ticaret düzenine uyum sağlamaya çalışıyor
ABD Başkanı Donald Trump’ın geniş kapsamlı tarifeleri, bölge ihracatçıları için 2024 boyunca önemli belirsizlik yarattı. Japonya ve Güney Kore ile yapılan anlaşmalar güveni bir miktar artırsa da siparişlerde kayda değer bir toparlanma görülmedi.
Japonya’da yeni siparişler 2,5 yıldır düşüşte. Şirket harcamaları yavaşlıyor, küresel yatırım iştahı zayıf.
Güney Kore’de fabrika aktivitesi daralırken, ihracat Kasım’da üst üste altıncı ay arttı. Çip satışları rekor kırdı.
Tayvan’da daralma hız kesse de negatif görünüm korundu.
Bölgenin yükselen ekonomileri, Kasım ayında güçlü performans sergiledi. Endonezya ve Vietnam’da üretim artışı hızlandı. Malezya ise yeniden bölgesine geçti.
Hindistan’da aktivite Ekim’de güçlü seviyeden yavaşlasa da hâlâ bölgenin üzerinde. GSYİH ise üçüncü çeyrekte 18 ayın zirvesine çıktı.