Haftanın son işlem gününde Asya-Pasifik piyasalarında karışık bir seyir hakim. Ekonomik veri gündeminin çok yoğun olmadığı Cuma günü, Çin, Japonya, Avustralya, Güney Kore ve Yeni Zelanda borsalarında düşüş yaşanıyor. Hindistan, Hong Kong ve Tayvan’da ise tablo daha iyimser.
Ticaret verilerinin takip edildiği Yeni Zelanda’da yüzde 1’leri aşan kayıplar yaşandı. NZX 50 endeksi yüzde 1,20, NZX MidCap yüzde 0,29 ekside işlem görüyor.
Ülkede bugün açıklanan verilere göre Temmuz ayında hem ihracatta hem ithalatta artış var. Aynı şekilde dış ticaret açığı da her ay düzenli olarak genişlemeye devam etti.
TÜFE Verilerini İzleyen Japonya Piyasaları Geriledi
Japonya İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre ulusal tüketici fiyat endeksi Temmuz’da aylık yüzde 0,5, yıllık yüzde 2,6 oranında artış gösterdi.
Japonya göstergesi Nikkei 225 yüzde 0,05 ekside seyrediyor. Endeks son kapanış seviyesinin altını işaret eden 29.096 puandan açıldıktan sonra, gün içinde 28.913 puana kadar geriledi.
Avustralya’da S&P/ASX 200 yüzde 0,05 azalışla 7.114 puanda hareket ediyor. Gün içinde 7.109 – 7.119 arasında seyretti.
Hong Kong’un Hang Seng endeksinde pozitif bir yön izleniyor. Endeks yüzde 0,23 artışla 19.808 puandan işlem görürken, seans içinde 19.899’a kadar yükseldi.
Güney Kore Kospi endeksi ise yüzde 0,48 değer kaybıyla 2.495,73 puandan işlem görüyor.
Çin’de Risk İştahı Bozulan Ekonomik Görünümle Azaldı
Çin’de Şanghay bileşik endeksi yatay açılışın ardından kayba yöneldi. Yüzde 0,20 düşüş göstererek 3.270,39 puandan hesaplanıyor.
Çinli yatırımcıların risk iştahı, ekonomiye dair belirsizlikler ve yapılan olumsuz tahminlerle azalıyor. Perşembe günü Goldman ve Nomura bankaları, sıfır Covid politikası ve emlak sektöründe yaşanan kriz nedeniyle Çin ekonomisine dair büyüme beklentilerini aşağı çekti.
Hang Seng Bank Çin Başekonomisti Dan Wang ise son yılların en sıcak ve kurak yazının yaşanmasının ekonomi üzerinde yıkıcı bir etki yaratacağını söyledi.
Sıcak hava dalgasının oldukça korkunç bir durum olduğunu ifade eden isim, bu durumun iki ay daha devam edebileceğini belirtti.
Enerjinin yoğun bir şekilde kullanıldığı sektörlerin etkileneceğini, çelik, kimya ve gübre sektörlerinde daha şimdiden yavaşlama gördüklerini açıkladı.
Su kaynaklarının son yılların ortalamasının yüzde 45 altına indiğini hatırlatan Wang, geçen yıl yaşanan yoğun sıcak hava dalgası nedeniyle meydana gelen elektrik kesintilerinin, üretim üzerindeki olumsuz etkilerine değindi.