Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Asya’daki Covid Canlanması, Bölgenin Ekonomik Toparlanmasını Tehdit Edebilir

Asya'nın bazı bölgelerinde yeniden ortaya çıkan vakaların, ekonomik toparlanmayı tehdit edebileceğine dikkat çekildi.
Asya’daki Covid Canlanması, Bölgenin Ekonomik Toparlanmasını Tehdit Edebilir
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

2020’nin son günleri yaşanırken, koronavirüs salgını henüz kontrol altına alınamadı. 2020’nin tamamı virüsün ön planda olduğu bir yıl olurken, aşı umutları yeni Covid-19 suşu nedeniyle suya düştü. Asya bölgesi ise salgını ilk kontrol altına alan yer olmuştu. Ancak görülen yeni vakalar henüz bir şeyin bitmediğini gösterdi.

Asya’nın önümüzdeki yıl en iyi ekonomik beklentilerden birine sahip bölge olacağı tahmin ediliyor.
Asya Bölgesi Büyüme Tahminleri
Kaynak: ADB

Geçtiğimiz günlerde Asya Kalkınma Bankası (ADB) Asya’nın 2020’deki daralma oranını %0,7’den %0,4’e çekmişti. ADB Eylül ayı tahminlerinden daha iyimser yorumlarda bulunurken, bölgede yeniden ortaya çıkan vakalar bu görüşlere gölge düşürmeye başladı.

Bazı analistler, Covid-19 vakalarında son zamanlarda görülen artışın, Asya bölgesinin ekonomik görünümünü zayıflattığını düşünüyor. Araştırma şirketi Pantheon Macroeconomics, “Asya’nın bazı devleri için bu yılki Covid-19 sıkıntılarının yılbaşı gecesi saat 12’yi vurduğunda daha da iyileşme olasılığı düşük,” ifadelerini kullanıyor.

Asya’da ortaya çıkan verilere bakıldığı zaman, ikinci dalgayı şiddetli bir şekilde yaşamaya başlayan ABD ve Avrupa ülkelerinin çok gerisinde kalıyor. Ancak bazı ülkeler, daha önce pandemide deneyimlediklerinden çok daha kötü bir yeniden dirilişle mücadele ediyorlar. Üstelik virüste mutasyonun söz konusu olması da bir başka kötü haber.

Tayvan Kasım ayının sonunda yeniden vaka bildirmeye başlarken, Mart ayında görülen vaka sayılarına geri döndü.
Tayvan Vaka Sayıları
Kaynak: Worldometer

23,5 milyondan fazla nüfusu bulunan Tayvan’da toplamda 776 vaka görüldü ve 7 adet ölüm yaşandı. Ülke salgın sürecini son derece iyi atlatmış gibi görünse de virüsü ortadan kaldırmanın ne kadar zor olduğuna dikkat çekiliyor.

GCM Yatırım Banner

Japonya da günlük koronavirüs sayısında Kasım itibarıyla yeniden yükseliş görülmeye başlandı. Reuters’a göre ülkedeki tıp grupları, sağlık sisteminin salgın nedeniyle ciddi bir baskı altına girdiği konusunda uyardı. Ancak Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, koronavirüsün yayılmasını yavaşlatmak için seyahat sübvansiyon programını askıya alacağını söyledi. Buna karşın ulusal olağanüstü hal ilan etmedi.

Pantheon Macroeconomics’ten ekonomistler, Japon hükümetinin nispeten yumuşak sosyal mesafe kurallarının işe yaramadığını ve bunun önümüzdeki aylarda daha sert önlemlere yol açabileceğini yazdı. Ekonomistler, 2021’in başlarında ülkede ikinci ve daha etkili bir ohal kararı alınabileceğini vurguladılar.

Japonya gibi Güney Kore’de de Kasım itibarıyla koronavirüs vakalarında ciddi artışlar görüldü ve bu sefer günlük 1000 vaka sınırı geçildi.
Güney Kore Vaka Sayıları
Kaynak: Worldometer

Güney Kore, Japonya’dan farklı olarak yeni Covid-19 vakalarına tepki olarak sert kısıtlamalar getirdi. Yonhap Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre; hükümet Salı günü ülke çapında beş veya daha fazla kişinin toplanmasının yasaklandığını duyurdu. Kayak pistleri ve diğer kış sporları tesisleri gibi turistik yerler kapatıldı.

Pantheon Macroeconomics’e göre; bu adımları atmak Güney Kore’nin ekonomik hasarının büyük ölçüde bu yılın dördüncü çeyreğinde kontrol altına alınmasına olanak tanıyacak. İkinci dalga salgını sert bir şekilde geçiren Malezya da günlük 2 bini aşan vakalar bildirdi ve sert önlemler alındı.

Danışmanlık şirketi Capital Economics’ten ekonomistler, Malezya ekonomisine yönelik görünümün, özellikle özel tüketim cephesinde bu çeyrekte daha az iyimser hale geldiğini söylediler. Ekonomistler, “Virüsün ikinci dalgası ve harekete yönelik birçok kısıtlamanın yeniden empoze edilmesi, özel tüketimdeki üçüncü çeyrekteki güçlü toparlanmayı tersine çevirecek,” ifadelerini kullandılar.

Buna karşın ekonominin ihracat gibi diğer kısımlarının güçlü performans göstermeye devam etmesi gerektiğini de söyledi. Bu nedenle canlanmanın genel ekonomik etkisinin bir önceki dalgadan muhtemelen çok daha küçük olacağını ifade ettiler.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.