Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) 22 Aralık tarihinde halka arzına onay verdiği şirketlerden biri olan Astor Enerji’nin halka arz tarihi açıklandı. Yatırımcılar tarafından yoğun ilgi gören şirket ile ilgili bilgiler kapsamında halka arz tarihi 11 – 12 – 13 Ocak olarak belirlendi. Paylar, oransal dağıtım yöntemi ile 12,50 TL sabit fiyattan halka arz edecek.
Yaklaşık 40 yıllık tecrübesiyle 105.000 metrekare kapalı alanda faaliyet gösteren şirketin payları #ASTOR koduyla talep toplayacak ve Borsa İstanbul’da işlem görecek.
Şirketin tahsisat oranları yüzde 47 yurt içi bireysel, yüzde 40 yurt içi kurumsal, yüzde 10 yurt dışı kurumsal yatırımcılara ve yüzde 3 şirket çalışanlarına tahsis edildi.
Astor Enerji’nin halka arz edeceği ek satışlar dahil olmak üzere 210.000.000 adet payın tamamının satılması durumunda halka arz büyüklüğünün 2.625.000.000 TL olarak gerçekleşmesi bekleniyor.
Halka arz sonucunun 16 Ocak, işlem göreceği tarihin ise 19 Ocak olacağı tahmin ediliyor.
Avrupa, Orta Doğu ve Afrika pazarlarında olmak üzere ihracatını geliştirmeyi hedefleyen şirket, 90’dan fazla ülkeye ihracat tecrübesiyle öne çıkıyor.
Şirket son 12 aylık verilere göre 30 Eylül itibarıyla 5,7 milyar TL ciroya, 1,6 milyar TL FAVÖK’e sahip.
Şirketin Bildirdiği Avantajlar
Şirket, KAP üzerinden yayımladığı rapora göre işletme sermayesi açısından düşük finansal borçluluk sayesinde sağlıklı ve güçlü bir bilançoya sahip.
Sahip olduğu ürünleri, uluslararası kabul görmüş akredite test laboratuvarlarında gerçekleştirdiği testlerle satışa hazır hale getiriyor. 2021 yılı İSO-500 verilerine göre 147. Sırada yer alıyor.
Özellikle güç transformatörleri, yüksek gerilim ve orta gerilim anahtarlama ürünlerinde Şirketin yakın ihracat pazarlarında maliyet ve teslimat hızı gibi avantajlara sahip.
Sektör ve Pazardaki Dezavantajlar
Raporda aktarılan bilgilere göre hammadde tedarikinde dışa bağımlılık ve lojistik sebeplerle Şirketin üretimi aksatmayacak yeterli miktarda stok tutması gerekiyor. Bazı ihracat pazarlarında tahsilat sürelerinin nispeten uzun olması Şirketin işletme sermaye ihtiyacını artırıyor.
Şirket, uzak coğrafyalara navlun maliyetinin yüksek olması sebebiyle rakiplerine göre satış dezavantajına sahip.
Şirketin satışlarının ağırlıklı iç pazarda gerçekleştirilmesi, gelirlerin TL ve maliyetlerinin ağırlıklı olarak döviz cinsinden olması kur riskini ortaya çıkarıyor.
Güç transformatörleri, yüksek gerilim kesici ve orta gerilim anahtarlama ürün gruplarında küresel oyuncuların güçlü olduğu bazı ihracat pazarlarında tecrübe ve yeterli referans kriterini sağlayamadığı durumlarda dezavantajlı durumda kalabiliyor.