Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, ASO Eylül ayı Meclis Toplantısı ile Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’na katıldı. Etkinliklerde konuşan Ardıç, ekonomi gündemini ve gelecek beklentilerini paylaştı.
Önceki haftalarda açıklanan Orta Vadeli Program’ın (OVP) öngörülebilirliği arttırdığına dikkat çeken Ardıç, yüksek enflasyonun büyümeyi aşağı yönlü etkileyeceğini ifade etti.
ASO Başkanı, “Yüksek enflasyon, maliyet kaynaklı gelişmeler ve fiyat oluşturmadaki zorluk üretim yapma gücünü ciddi anlamda azaltıyor. Bu faktörlerin yılın ikinci yarısında da sanayi üretimini olumsuz yönde etkileyebileceğini düşünüyorum” dedi.
22 Şirket 1 Ayakkabı Markasının Değerine Ancak Ulaşabiliyor
Katma değerli ürün üretimine dikkat çeken ASO Başkanı, bir spor ayakkabısı markasının piyasa değerine Türkiye’nin önde gelen 22 şirketinin ancak ulaşabildiği eleştirisini yaptı.
Önemli olanın dünya pazarında rekabete açık markalar yaratmak olduğunun altını çizdi.
İhracat temelli büyüme modelinin uygulanmasına rağmen Türkiye’de ihracatın refah artışına hizmet edemediğine dikkat çekerek, ekonomideki büyüme formunun da önemli olduğunu söyledi.
Tüketime dayalı bir büyüme kaydedildiğini belirterek, finansman tarafında da zorlukların sürdüğünü belirtti.
Karbon Vergisinin Türkiye’ye Zararı 60 Milyar Dolardan Fazla
Yeşil ekonomiye geçiş sözü veren Türkiye’nin dönüşümü erteleme gibi bir yolu seçmesi halinde Avrupa Birliği’nin (AB) yaptırım tarzındaki vergisiyle karşı karşıya kalacağını belirten ASO Başkanı şöyle konuştu:
“Ekonomik açıdan baktığımızda ise AB’nin karbon vergisinden en fazla etkilenecek ülkeler arasında yer alıyoruz. 2040 yılına kadar Türkiye’ye maliyetinin 60 milyar doların üzerinde olması bekleniyor.” (AA)