Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in göreve geldiği ilk gün rasyonel ekonomi politikalarını uygulama sözü vermesinin ardından yükseliş ivmesini kırmayan borsada eski çalkantılı günlerin görülme ihtimali yarımcılarda endişe ve merak uyandırıyor.
Finans Gündem’e konuşan Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ise borsanın ucuzladığını, enflasyon oranında artış için harekete geçildiğini ifade etti.
Bakan Şimşek’in ortodoks politikalara dönüş sinyali verdiği izlenimini paylaşan Aslanoğlu, Türkiye’nin asıl çözmesi gereken sorununun enflasyon olduğuna vurgu yaptı.
Ünlü ekonomist, “Enflasyon, Türkiye’deki bütün dengeleri bozan bir unsur. Burada kurgusu yanlış para politikası en temel rolü oynuyor” diye konuştu.
Uzun yıllar baskılanmasına rağmen artışı durmayan döviz kurlarına dikkat çekerek, “Döviz yukarı gidince hem enflasyonist ortam hem de döviz bazında ucuzlayan borsanın bunu yakalama istekliliği borsayı da yukarı götürüyor” çıkarımında bulundu.
“Türkiye’de Hemen Hemen Hiçbir Fiyat Doğru Noktada Değil”
Ülkede finans piyasalarında fiyatlamaların doğru olmadığının altını çizen Aslanoğlu şöyle konuştu:
“Faiz, döviz, borsa ve ürün fiyatları hepsi aslında buna dahil. Dövizin yükselmesi, fiyat kazanç oranı, defter değeri gibi birçok açıdan görece ucuz kalmış ve Avrupa gibi yüksek standartta ürün isteyen bir piyasaya ihracat yapabilen bir ülkenin ekonomisinin şirketlerinin dolar bazında değerini iyice düşürüyor”
Bu sebeple borsanın döviz kurları ile yarıştığını, enflasyon oranına ayak uydurmaya çalıştığını söyledi.
Aslanoğlu, “Bu kur artış ve enflasyon artış dönemlerinde daha önce de karşılaştığımız bir durum. Sürekli devam edecek bir durum değil ama kendini adapte etme ve ayarlama diyebiliriz” diye ekledi.