
İstihdam Seferberliği (4447 sayılı Kanunun geçici 19. maddesinin dördüncü fıkrası) kapsamında hayata geçirilen ücret desteğinin uygulama detaylarını düzenleyen genelge, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlandı.
Geçtiğimiz yıl 9 ay boyunca verilen asgari ücretli için işveren desteği, bu yıl 12 ay boyunca uygulanacak. SGK tarafından yayımlanan genelgede, prim desteğinin tüm şartları bildirildi. İşsizlik Fonu’ndan karşılanacak olan asgari ücret desteğinden kimlerin yararlanacağına dair detaylar aşağıda;
İşçi başına verilecek asgari ücret desteği, 500’den az işçi çalıştıran işyerlerinde aylık 150 TL olacak.Prim desteği 500 ve üzeri işçi çalıştıran işyerlerinde ise 100 TL olarak verilecek. Daha önceki yıllarda asgari ücret desteğinden yararlanabilmek için işçi sayısının bir önceki yılın aynı ayında çalıştırılan işçi sayısından az olmaması gerekiyordu. Fakat son yapılan kanun değişikliği kapsamında bu konuda mükelleflere kolaylık sağlandı.
Destekten yararlanılabilmesi için bu yıl bildirilecek işçi sayısının, geçen yılın en düşük işçi bildirilen aydaki rakamdan düşük olmaması gerekecek. Geçtiğimiz yıllarda 9 ay boyunca verilen destekler, bu yıl 12 ay boyunca uygulanacak.
Ücret ve prim desteğinin birlikte uygulandığı durumda, işveren çalıştırdığı işçi için ücret, prim ve vergi ödememiş olacak.Ücret desteğinin alınabilmesi için; 1 Şubat – 30 Nisan 2019 tarihleri arasında işe alınması, son üç ay içinde 4/a, 4/c 10 günden fazla sigortalılığının bulunmaması veya 4/b, ek 6, ek 9 sigortalı olmaması gerekiyor. Ve elbette İŞKUR’a kayıtlı olma şartı da isteniyor. Diğer şartlar arasında; işçinin prim borcunun bulunmaması, aylık prim hizmet bildirgelerinin zamanında veriliyor olması, istihdam edilen kişilerin işveren tarafından haklı nedenle fesih dışında 9 aylık süreyle işten çıkarılmaması gibi durumlar da yer alıyor.
2018 yılında SGK’ya en az sigortalı bildirilen aydaki işçi sayısı hesaplanırken; aday çıraklar, Türk işverenler tarafından sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelere götürülerek çalıştırılan Türk işçileri, meslek liselerinde okumaktayken veya yüksek öğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler ve üniversitelerde kısmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerden bakmakla yükümlü olunanlar dikkate alınmayacak.
İşçinin SGK’ya bildirildiği gün sayısı düşük olursa ücret desteği de azalacak.SGK’ya 30 gün üzerinden bildirilmesi halinde destek tutarı 2.020 TL yani asgari ücret net tutarı üzerinden verilecek. Destekten tam anlamıyla yararlanmak için sigortalıların 9 ay boyunca (1, 4, 5, 15, 17, 19, 20, 22, 25, 34) kodlarıyla işten çıkarılmamaları gerekiyor. Eğer bu kodlarla belirtilen işlerden çıkarılma olursa, verilen desteğin geri alınma durumu gündeme gelecek. Asıl işveren – alt işveren ilişkisinin bulunduğu işyerlerinde asıl işveren ve alt işveren ayrı ayrı kendi çalıştırdıkları sigortalılar için ücret desteğinden faydalanabilecekler.
Ücret desteği tutarları, işverenin bir sonraki aya ilişkin prim borcundan düşülecek. İlgili aydaki prim borcunun, ücret desteğinden az olduğunda ise bu tutar bir sonraki aya devredecek ve tutar bitene kadar mahsup işlemi yapılacak. 2018 yılında 9.7 milyon işçi için 9 ay boyunca toplamda 8,5 milyar lira düzeyinde destek sağlandığı bildirildi. Bu yıl ise asgari ücret desteğinden 9.3 milyon işçinin yararlanması ve toplamda 13,5 milyar lira ödenmesi bekleniyor.