Haber akışına göre Sağlık Bakanlığı’nın Aselsan’ın GE ile ortaklığa gideceği tıbbi cihazların alımı konusunda 10 Ocak’ta yapılacak olan ihale, bir kez daha ertelenerek 16 Nisan gerçekleşeceği gözlendi. (Gelişme ile ilgili resmi açıklama bekleniyor.) İhale, önümüzdeki on yıl boyunca Devlet hastanelerinin ihtiyaçları için tıbbi görüntüleme cihazları, mobil dijital röntgen ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) gibi sağlık teknolojilerinin tedarikini içermekteydi.
Türkiye’nin Tıbbi Cihaz İthalatı Büyük
Türkiye tıbbi cihaz harcamalarının 2015 yılında yaklaşık 2.6 milyar ABD Doları olduğunu ve tanısal görüntüleme cihazlarının toplam tıbbi cihaz pazarının yaklaşık %20.0’sini oluşturduğunu biliyoruz. Tıbbi cihaz pazar talebinin önemli bir bölümü (%85) yerli üretim kapasitesinin yetersizliğinden dolayı ithal edilmekte.
Aselsan – GE konsorsiyumunun yeni ihalede teklif vermesi bekleniyor. İhalenin kazanılması sonucunda Aselsan ve GE açısından olumlu bir yansıma gözlenebilir. Ancak, ihalenin beşinci kez ertelenmesi hisseler açısından biraz olumsuz gözükmekte.
Şirketin İmzaladığı Son Sözleşmeler Hisseye Yansımadı
Kağıt son haftalarda şirketin imzaladığını duyurduğu iş alım sözleşmelerine kıyasla olumlu bir reaksiyon göstermeyip aksine değer kaybı kaydediyor. Reel tarafta gözlenen operasyonel faaliyetlere yönelik olumlu gelişmelerin kağıda yansımaması çekingen yatırımcının ASELS’in daha da düşüş kaydedeceğini öngörüyor olması ya da korkusu olarak yorumlanmakta.
Şirket KAP’ta en son Cuma günü Savunma Sanayii Başkanlığı ile “TSK X-Bant Uydu Haberleşme Sistemi” ile ilgili olarak toplam bedeli 224.884.723 TL tutarında sözleşme değişikliği imzaladığını açıklamıştı. Söz konusu sözleşme teslimatları ise 2021-2023 yıllarında gerçekleştirilecek.
Hisse Haftaya Yatay Giriş Yaptı
ASELS haftanın ilk işlem gününde %0.26’lık bir değerlenme göstererek 23,00 TL/p’den işlem almakta. Hisse son zamanlarda endesin genelinde gözlenen değer kaybına paralel yoğun kayıplar verdi. Haftalık ve aylık değişimini ise negatif tarafta %3.77 ve %13.38’lik bir fark ile kaydetti.
Hisse 14 günlük RSI indikatöründe gözlenen 44,068 seviyesi ile sat sinyali olarak görülürken hareketli ortalamalarıda da da negatif bir görüntü kaydetmekte. 50 (23,39) ve 20 (23,08) günlük üssel hareketli ortalamalarının üzerinde olan ASELS’i yakından takip ederken; 20 günlük h.o’nun üzerinde gözlenen 23,39 ile 50 günlük h.o.’su olası bir direnç olarak yorumlanmakta.
Olası bir yukarı yöndeki senaryoda, gelişecek pozitif teknik noktalar ve tutunmasını başarılı kılabilen Borsa İstanbul gündeminde ihalelerindeki başarı ve Nisan ayında planlanan GE ortaklığı ile adım atılacak ihalenenin alınması durumunda ASELS tarafında olumlu bir duruş gözlemlenebilir. Diğer tarafta imzalanan anlaşmaların vadelerinin uzun olması kaynaklı girdinin vadesindeki süreç ilerleyen dönemlerde gerçekleşeceğinden hisse senedinde olumlu bir geleceği ifade edebilir.