Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), 2022 yılının ilk yarısına yönelik gelişmeleri gösteren sektör raporunu yayımladı. Raporda sektörün mevcut pazarlarda daha aktif olması ve yeni pazar arayışını hızlandırması ihtiyacının ön planda olduğu vurgusu yapıldı.
kolayca yatırım yapın
“Dünyada Enflasyon Büyümeyi Unutturdu, Resesyon Riski Gündemde” başlığıyla yayımlanan raporda, küresel ekonomideki gelişmelere de yer verildi. Açıklanan verilere göre Türk müteahhitler Ocak – Haziran 2022 döneminde, yurt dışında 4,6 milyar dolarlık, 132 yeni proje üstlendi.
Artan petrol gelirlerinin Türk müteahhitlerin aktif olduğu coğrafyalarda fırsatlar sunduğu, özellikle Körfez bölgesi ile Sahraaltı Afrika’nın potansiyel pazar olarak öne çıktığı belirtildi.
Suudi Arabistan’ın önümüzdeki dönemde ülkede gerçekleştirilecek altyapı ve üstyapı projeleri olmak üzere toplamda toplam 3,3 trilyon dolarlık fırsat sunduğu aktarıldı.
Yüksek petrol fiyatlarının yatırım bütçesini artırdığı belirtilen raporda; Nijerya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Tanzanya ve Gana olmak üzere Sahra-altı Afrika bölgesinde de 880 milyar dolar tutarında enerji, ulaştırma ve petrol projesinin gerçekleştirilmesinin beklendiği açıklandı.
Rusya’da Rekor Düzeyde Yeni Proje
Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte Türk yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin öneminin öne çıktığı söylendi. Geçen yıl Rusya’da 11 milyar dolarlık rekor seviyede yeni proje üstlenildiği, bu yıl ise bunun 20 milyar dolar olduğu bildirildi.
Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre bu yılın ilk 6 ayında Rusya’da 396 milyon dolar tutarında 4 yeni proje üstlenildiği açıklandı. Yurt dışı projelerde istihdam eden Türk işgücü sayısının 35 bin olduğu ve bunun 100 bine çıkarılmasının hedeflendiği belirtildi.
İnşaat sektörünün yatırımlardaki düşüş ve artan maliyetler nedeniyle durma noktasına geldiği, yılın geri kalanında enflasyonla mücadelenin, Rusya – Ukrayna savaşının doğrudan ve dolaylı yansımalarının ve projelerin belirleyici olacağı söylendi.
İnşaat sektörünün yüzde 7,2 küçüldüğü belirtilen raporda, “2021 yılının ardından bu yılın ilk çeyrek döneminde de ekonominin sergilediği yüksek büyüme performansından yararlanamamış, sektörde yatırımlardaki düşüş ve artan girdi maliyetleri sorunuyla birlikte faaliyetler yeniden durma noktasına gelmiştir.” ifadesine yer verildi.
Birliğin farklı analizlerden derleyerek hazırladığı raporda; girdiği maliyeti sorununun savaşla birlikte kritik bir hal aldığı, inşaat sektöründe borçluluğun ve istihdam kaybının sürdüğü, konut piyasasında arz-talep dengesizliğinin arttığı ve ilk el satışlarının hareketlendirilmesi gerektiği bildirildi.